Misteriozne smrti ne prestaju: Serija umiranja u najvećem makedonskom zatvoru se nastavlja (FOTO)

Iako smrt kosi Idrizovom, direktor ove ustanove, Živko Pejkovski nemoćno sleže ramenima, pravdajući se da u popodnevnim satima nemaju lekara

U najvećoj kazneno–popravnoj ustanovi u Makedoniji, zatvoru Idrizovo u Skoplju nastavljena je serija smrtnih slučajeva. Pre dva dana u ćeliji je umrla zatvorenica (45) iz Strumice, čiji identitet nije saopšten.

Baka (88) u zatvor u Makedoniji dovedena pod najjačim obezbeđenjem: Svi su bili šokirani zbog čega će da robija

Odkako joj je pozlilo, bila je pozvana Hitna pomoć, zato što popodne i noću u zatvoru nema dežurnog lekara. Kada je stigla Hitna pomoć, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Preminula žena je bila osuđena na kaznu zatvora od 8 godina zbog posredovanja u maloletničkoj prostituciji, a odkako je 2012. godine došla u Idrizovo neprestano se žalila na razne zdravstvene probleme.

To potvrđuje i njen zdravstveni karton koji je bio među najpopunjenijim u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Za šest meseci ove godine, ovo je bio šesti smrtni slučaj u zatvoru Idrizovo. Narodni pravobranilac Idžet Memeti pokrenuo je postupke za sve smrtne slučajeve u zatvoru od početka godine.

On tvrdi da zatvorenici umiru ponajviše zbog loše zdravstvene zaštite koja im se pruža.

Iako smrt kosi Idrizovom, direktor ove ustanove, Živko Pejkovski nemoćno sleže ramenima, pravdajući se da u popodnevnim satima nemaju lekara.

- Šta možemo da uradimo sa samo dvojicom lekara i dve medicinske sestre na čak 1.860 zatvorenika? Od njih su 450 zavisnici od droge, a preko 150 psihički bolesni.

Više od dve godine reagujem u Ministarstvu zdravlja, Vladi, Upravi za izvršavanje sankcija, ali se zakon ne sprovodi, kaže Pejkovski i dodaje da zatvor Idrizovo godinama plaća ogromne sume novca raznim klinikama zato što zatvorenici nemaju zdravstveno osiguranje, iako im to pravo zakonski sleduje.

(D.J.)