Nemiri u Moskvi: Danas se obeležava Dan Rusije, a u blizini policija hapsi ljude koji protestuju protiv Putina (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje danas u Kremlju državne nagrade za dostignuća u umetnosti, nauci i tehnologiji

Manifestacija "Vreme i epoha" održava se danas u centru Moskve, povodom obeležavanja Dana Rusije, a njoj je prisustvovalo oko 270.000 ljudi. Ovaj dan je praznik se proslavlja širom zemlje od 1994. godine kako bi se obeležilo usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine, prenosi RT. Međutim, širom grada su održani i opozicioni protesti, pri čemu je u Moskvi uhapšeno oko 400 ljudi, dok je u Sankt Peterburgu privedeno 300.

(UŽIVO) Glavni Putinov neprijatelj pokušao da prevari rusku policiju zbog protesta, ali je ipak završio u zatvoru! (FOTO)

Dan usvajanja Deklaracije je početak formiranja ruske državnosti zasnovane na principima ustavnog federalizma, jednakosti i partnerstva.

"Vreme i epoha" predstavlja reprodukciju dešavanja od 10. veka do današnjih dana. Nastupi obuhvataju prikazivanje ruske carske vojske, mačevanje u vreme Petra Velikog, vreme Katarine Velike, borbu između ruskih legija i varvara, kao i još mnogo toga...

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje danas u Kremlju državne nagrade za dostignuća u umetnosti, nauci i tehnologiji. Među dobitnicima su kompozitor Eduard Artemjev, koreograf Jurij Grigorovič i orijentalista generalni direktor Ermitaža Mihail Piotrovski. Državna nagrada Ruske Federacije je najviše priznanje za zasluge u oblasti nauke i kulture u društvu i državi. Ceremonija dodele odvija se za Dan Rusije u Kremlju.

Kao što je rekao Putin, uručivanje nagrada je uvek poseban događaj, jer su laureati neobični, izvanredni ljudi, čija dostignuća su donela veliku korist Rusiji.

Uručujući nagrade, ruski predsednik je citirao cara Petra Velikog: „Ograđujući otadžbinu od neprijatelja bezbednošću, potrebno je da se slava države pronađe kroz umetnost i nauku“. „Naši današnji laureati uspeli su da u potpunosti realizuju svoj dar, sposobnosti, talente i potvrde visoku misiju u službi naroda“, rekao je Putin.

U okviru obeležavanja Dana Rusije u Moskvi je organizovan niz događaja, piše sputniknews.com.

U moskovskom parku „Ermitaž“ u toku je praznik ruskog gostoprimstva „Samovarfest“. Na festivalu je postavljen dva metra visok mesingani samovar, a na bini se daju koncerti i pozorišne predstave.

Na Puškinovom trgu organizovan je festival „Multietnička Rusija“. Otvoren je specijalan gradić sa šatorima „Zemlja crtanih filmova“ (crtani filmovi o različitim narodima i gradovima), interaktivna „Država zanata“ (kovačnica sa čekićem i nakovnjem) i lutkarska radionica „Zemlja lutaka“.

Pogledajte snimak:

(Telegraf.rs)