Lavićima kalifata ispirani mozgovi, uče se mržnji i žele da postanu bombaši-samoubice: Oni su postali tajno oružje džihadista!

ISIS jednostavno planira da osigura sledeće mlade generacije boraca...

Nakon pobede nad ISIS-om u Mosulu, eksperti procenjuju definitivan pad Islamske države na narednih nekoliko meseci, ali u međuvremenu islamski ekstremisti vrše brutalne propagande usmerene na decu.

ISLAMSKA DRŽAVA NA SAMRTI: Kada džihadisti padnu, nastaće haos i počeće TOTALNI RAT (VIDEO)

Iako se bliži kraj ISIS-ovog kalifata, oni se svesrdno trude da njihovo nasleđe ostane da živi, pogotovo u glavama i srcima "dece kalifata", specijalne grupe kojoj je mozak ispran do te mere da su podjednaka pretnja svetu kao i aktivni borci. Oni su poznati i pod imenom "lavići kalifata".

Prema podacima UNICEF-a, od početka godine 10.000 dece otišlo je iz Mosula, a mnoga od njih su otišla u ruke ISIS-a kako bi bila indoktrinirana i obučavana da izvode razne vrste napada. Izveštaj holandske antiterorističke organizacije potvrđuje da postoje pravi organizovani kampovi za obuku dece, budućih boraca.

Regruti su "nabavljani" na različite načine. Ponegde su roditelji sami predavali svoju decu kako bi im bio ispiran mozak i to u zamenu za novac. Dečaci su trenirani za samoubilačke napade, za konkretne borbe i treniranja budućih boraca, a žene su podučavane da budu žene boraca terorista.

- Deca u kampu učestvuju u raznim takmičenjima među kojima je najprestižnije ono gde je glavna nagrada šansa da se postane bombaš-samoubica - jedno od "dece Kalifata" reklo je novinarki RIA.

Aktivisti za ljudska prava koji se bave spašavanjem te dece, uglavnom plaćanjem velikih novčanih naknada ISIS-u, kažu da deca tamo dospevaju neznajući tačno šta ih čeka i šta im se uopšte dešava.

Na ovaj način ISIS jednostavno planira da osigura sledeće mlade generacije boraca, zbog čega, kako se u kojem gradu ISIS proteruje, bivaju revidirane školske knjige kako bi se iz njih izbacili svi sadržaju potencijalno ili direktno upleteni u indoktrinaciju, ispiranje mozga i pozivanje na terorizam i džihad.

- Poenta je da sada moramo da stvorimo nove mlade generacije Sirijaca, nove imame, propovednike, učenjake, mirotvorce i sve one koji bi mogli biti protivteža i boriti se protiv ekstremizma. Teroristi su potpuno izbacili obrazovanje iz škola i deca su učila na osnovu šerijatskih zakona i Vahabi propoveda - rekao je sirijski ministar religije Muhamed Al-Saidi.

Prema njegovim rečima, plan je da se što više dece spase iz logora i kampova i da se sva ona vrate u što je moguće prijateljskije okruženje puno ljubavi i razumevanja.

Vratiti dečiju nevinost je najteži zadatak nakon poraza Islamske države, ali tamošnji zvaničnici veruju da ukoliko pravilno uspostave nekoliko prstenova zaštite mladih generacija, uz strpljenje će na kraju biti i rezultata, piše Sputnjik.

(Telegraf.rs)