Sve više stranaca dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju: Za to postoji jedan mnogo jak razlog

U našoj zemlji je cena 2.300 evra u proseku, što je i do 70 odsto niže nego na klinikama u Evropi

U poslednjih godinu dana sve više parova iz regiona, ali i Velike Britanije, Poljske, Švedske, Nemačke i Ukrajine dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju.

U ovim gradovima u Srbiji nije mnogo ni 50 godina za veštačku oplodnju

Razlog za to je procenat uspešnosti vantelesne oplodnje koji iznosi 33,3 odsto na državnim i privatnim klinikama u Srbiji, dok je u zemljama Evropske unije svega 23,3 procenata, piše Informer. Pored stručnosti naših doktora, stranci se odlučuju za vantelesnu oplodnju kod nas i zbog cene od 2.300 evra u proseku, što je i do 70 odsto niže nego na klinikama u Evropi.

Profesor dr Nebojša Radunović, stručnjak za vantelesnu oplodnju u GAK "Višegradska" objašanjava da u državnim klinikama najviše stranaca dolazi iz Makedonije, Crne Gore i Bugarske, kao i zemalja Zapadne Evrope.

- Bivša Jugoslavija ima odlične stručnjake za vantelesnu oplodnju i svi sarađujemo kao jedan tim. Oko 15 profesora iz Srbije u kontaktu je sa lekarima iz komšijskih zemalja. Dolaze nam svi, od komšija pa do Šveđana i Nemaca - kaže Radunović.

On dodaje da je najbolje da pacijentkinja posle veštačke oplodnje provede oko dve nedelje pod stalnim nadzorom lekara, ali da parovi često ranije odu kući.

- Većina parova uradi intervenciju u Srbiji, a zatim se već posle 7 dana vrate kući, gde se prati njihovo stanje. U Srbiji postoji ukupno 15 centara u privatnom i državnom sektoru koji odlično rade ovaj posao. Stranci imaju poverenja u naše doktore,  a i mi stalno radimo na usavršavanju, da budemo još bolji - kaže dr Radunović.

Na vantelesnu oplodnju uglavnom dolaze parovi stariji od 35 godina, uplašeni da neće stići da dse ostvare u ulozi roditelja. Prema rečima prof. dr Snežane Rakić, v. d. direktora GAK "Narodni front" kaže da se ženama mogućnost da zatrudne smanjuje za oko 20 odsto posle 33. godine.

- Od 35. do 40. godine šansa za trudnoću opada za 50 odsto, a od 40. do 45. godine šansa je još manja. U Srbiju dolaze i parovi koji duže od dve godine ne mogu da dobiju decu, a naši vrhunski stručnjaci i tu beleže odlične rezultate - objašnjava dr Rakić.

Cena vantelesne oplodnje u Hrvatskoj je od 2.800 do 3.000 evra, u Češkoj su od 3.500 do 3.700, a u Švajcarskoj od 3.500 do 4.000 evra. Kriterijumi za vantelesnu oplodnju su da je žena neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, da žena nije rađala, da ima očuvanu funkciju jajnika, normalan indeks telesne mase, a muškarac treba d aima "žive" spermatozoide.

(Telegraf.rs)