KORISNO ZA KUPCE: Kako da proverite ko je pravi vlasnik nekretnine

Ako potencijalni kupac zna ime opštine, ime katastarske opštine i broj katastarske parcele ili zna adresu i kućni broj nepokretnosti za koju je zainteresovan, može da je proveri putem internet servisa Republičkog geodetskog zavoda

Pre kupovine nekretnina, građani sa sigurnošću mogu da provere ko je njihov pravi vlasnik, i to zahvaljujući novom internet servisu Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), izjavio je direktor tog zavoda Nenad Tesla.

- Ako građanin zna ime opštine, ime katastarske opštine i broj katastarske parcele ili zna adresu i kućni broj nepokretnosti za koju je zainteresovan, može na osnovu tih parametara da sazna ime, prezime i adresu vlasnika nepokretnosti. To smo uradili da bismo sprečili bilo kakvu vrstu zloupotrebe i smatramo da je ovo izuzetno koristan servis - objasnio je Tesla.

On je naveo da građani treba da obrate pažnju na datum ažurnosti podatka, jer će to u prvih tri do četiri meseca biti pilot projekat, koji će biti unapređen početkom sledeće godine.

Tesla je pozvao građane da, kada je u pitanju njihova nepokretnost, ukažu na eventualne greške, na primer kod punog imena ili adrese.

Očekujući da će i državni organi i organi lokalne samouprave imati koristi od savremenog katastra nepokretnosti Srbije, RGZ je napravio aplikaciju i za njih, na kojoj je moguće videti sve podatke koji se tiču neke nepokretnosti, kao što su površina, teren, hipoteka, iznos, na osnovu kog ugovora, u kojoj banci.

Državni organi mogu, kako je objasnio, da saznaju sve što se tiče određene nepokretnosti, dok građani mogu da dobiju samo osnovne informacije o nepokretnosti i imaocima prava.

- Nije moguće pretraživati podatke po matičnim brojevima imaoca prava, niti se ova informacija prikazuje kod pregleda podataka zbog poštovanje načela Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - istakao je Tesla.

(D. Z. / Tanjug)