Vukčević: Svedoku stalno prete smrću!

"Tajni svedok je procenio da mu je ovo najbezbedniji izlaz iz situacije u kojoj se našao, posle niza pretnji koje su vodile do ugrožavanja njegovog života, a njegov jedini uslov bio je da bude na sigurnom, ali i da saopšti istinu", kaže Vladimir Vukčević

Glavni tužilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da je prezentovanje javnosti svedočenja bivšeg pripadnika OVK, koji je kao jedan od učesnika opširno govorio o zverstvima i trgovini organa otetih Srba, urađeno da se ne bi ugrozila dalja istraga.

- Najvažnije je to što nam je svedok do detalja ispričao medicinsku proceduru vađenja organa konkretno, srca zarobljeniku Srbinu u improvizovanoj klinici na severu Albanije. Sve drugo je takođe važno, ali niko do sada nije govorio o načinu na koji se to radilo - rekao je Vukčević.

On tvrdi da tužilaštvo nije nikome do sada poslalo njegovo svedočenje i da je odlučeno da ovaj iskaz mogu da provere i Klint Vilijamson kao šef međunarodnog Specijalnog istražnog tima, ali i drugi tužioci koji su zainteresovani za ovaj predmet, jer se istraga odvija trenutno u šest zemalja.

- Tajni svedok je procenio da mu je ovo najbezbedniji izlaz iz situacije u kojoj se našao, posle niza pretnji koje su vodile do ugrožavanja njegovog života - tvrdi on i dodao da je njegov jedini uslov bio da bude na sigurnom, ali i da saopšti istinu.

Vukčević tvrdi da se 16 meseci proveravao njegov iskaz, i da je na kraju utvrđeno da govori istinu.

Na pitanje da li se plaši da bi svedoka mogla da ga zadesi sudbina onih koji su ubijeni zbog svedočenja u Hagu on je odgovorio da je "Upravo iz tog razloga obezbeđena njegova sigurnost, merama zaštite koje sprovodi Jedinica za zaštitu MUP-a Srbije".

(D. Z. / Izvor: Vesti)