ŽRTVE DROGE SVE MLAĐE: Crnogorke na heroinu još u osnovnoj školi!

Dve devojke koje su se lečile u NVO "4 Life" su redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole. Od 1.300 registrovanih zavisnika/ca, koji su u Centru za mentalno zdravlje potražili pomoć, svaka šesta je žena - kaže Saša Mijović, direktor NVO "4 Life"

Saša Mijović, direktor NVO "4 Life", iz Podgorice obelodanio je da su dve devojke koje su se lečile u ovoj ustanovi redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole! On je ujedno pozvao državne organe u Crnoj Gori da ova zemlja hitno mora da dobije Centar za lečenje žena zavisnica od droga.

Nevladina organizacija "4 Life" pozvala je predsednika Vlade Igora Lukšića i ministra rada i socijalnog rada Suada Numanovića da pri planiranju budžeta za 2013. godinu predvide sredstva za izgradnju i osnivanje Centra za lečenje žena zavisnica od droga.

Iz te NVO saopštili su da u Crnoj Gori ne postoji mesto u kome se žene zavisnice od droga mogu lečiti, što predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i diskriminaciju žena.

- U svetu je ta pojava poznata kao 'custodial violence', tj. nasilje države nad ženom. Na taj način se direktno krši Ustav Crne Gore kojim je svim građanima zagarantovano pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu -  navodi se u saopštenju koje potpisuje Saša Mijović, direktor NVO "4 Life".

Prema podacima te NVO, 17 odsto osoba koje su potražile njihovu pomoć su žene.

- Posebno zabrinjava činjenica da u sve mlađim uzrastima počinju koristiti droge. Dve devojke koje su se lečile u NVO "4 Life" su redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole. Takođe, da zabrinjavajuće veliki broj žena koristi droge potvrđuje i podatak iz Centra za mentalno zdravlje Podgorica. Od 1.300 registrovanih zavisnika/ca koji su u Centru za mentalno zdravlje potražili pomoć, svaka šesta je žena -  navodi Mijović.

(I. M. / Izvor: Vesti)