OFICIR NATO-A ZA TELEGRAF: Bez razloga smo bombardovali Jugoslaviju, žao mi je! (FOTO)

"Jugoslavija je u Rambujeu dobila izbor: okupacija teritorije ili bombardovanje. Nijedna zemlja na svetu ne bi reagovala drugačije nego Juoslavija te 1999. godine, ne bi prihvatila okupaciju" - kaže bivši oficir KFOR-a za odnose sa medijima Kristijan Kars

Norveški novinar i oficir za odnose sa medijima mirovnih snaga NATO-a na Kosovu Kristijan Kars kaže da je Jugoslavija 1999. godine bombardovana "bez dovoljno razloga", jer je u Rambujeu odbila nešto što nijedna druga država ne bi prihvatila.

- Mi smo ušli u rat protiv Jugoslavije bez dovoljno razloga. Jugoslavija je u Rambujeu dobila izbor: okupacija teritorije ili bombardovanje. Nijedna zemlja na svetu ne bi reagovala drugačije nego Juoslavija te 1999. godine, ne bi prihvatila okupaciju - kaže Kars za Telegraf.

Ovaj Norvežanin na Kosovo je došao 2000. godine, kada je postavljen na mesto oficira za odnose janovšću KFOR-a, koji je na Kosovo stigao odmah posle rata, kao mirovna snaga NATO-a. Malo više od mesec dana nakon što je Kars počeo svoju službu, 16. februara 2001. godine, u bazu KFOR-a sigao je poziv: Albanci su bacili bombu na civilni autobus Niš ekpres, u blizini Podujeva. Bilans: 12 mrtvih.

- Na mesto masakra stigao sam svega sat i po vremena nakon eksplozije. Još uvek se seća tog mirisa, razbacanih delova tela svuda okolo i krvi. Tada je to postao najvažniji dan u mom životu. Počeo sam da osećam neku vrstu kolektivne odgovornosti  zbog onoga što se Jugoslaviji dogodilo 1999. godine - seća se Kars.