DOMAĆI, A JAK: Štedite u dinarima, najviše se isplati!

"Najviše se isplati štednja u dinarima u odnosu na štednju u stranim valutama, jer tu nema neto i bruto iznosa, a nema ni odbijanja famoznih 15 odsto plaćanja poreza", kaže ekonomista Goran Nikolić

ŠTEDITE U DOMAĆOJ VALUTI! U nedelji štednje koja počinje 31. oktobra i traje u prvoj nedelji novembra, neće biti mnogo prostora za zaradu, jer će banke pred građane izaći s niskim kamatnim stopama u proseku od četiri odsto, Ipak, ekonomisti savetuju građane Srbije da se štednja u dinarima na duži rok najviše isplati, jer je za taj vid štednje prosečna kamatna stopa 10 odsto.

Nedelja štednje ove godine biće, prema nezvaničnim najavama bankara, sigurno zapamćena po nešto nižim kamatnim stopama koje će ponuditi na štednju, ali i po većem nametu na zaradu građana od štednje.

Naime, izmene zakona koje će stupiti na snagu 1. oktobra doneće kao posledicu to da građani koji imaju štednju u devizama državi moraju da plate ne više 10, već 15 odsto iznosa koji dobiju na ime kamate, a na ime poreza na dobiti od kamate.

Ekonomista Goran Nikolić kaže za Telegraf da je za građane Srbije najisplativija štednja u dinarima, ali na duži vremenski period oročenja.

- Najviše se isplati štednja u dinarima u odnosu na štednju u stranim valutama, jer tu nema neto i bruto iznosa, a nema ni odbijanja famoznih 15 odsto plaćanja poreza. Kamatna stopa za štednju u domaćoj valuti je u proseku 10 odsto, što može na duži period doneti lepu zaradu - kaže on.

Nikolić savetuje građane da se ukoliko, ipak, nemaju poverenja u dinarsku štednju, odluče da svoj novac oroče u evrima.