NOVI SNIMAK MEDLIN OLBRAJT: Odvratni Srbi, napolje! (VIDEO)

Na novom snimku incidenta koji se dogodio u Pragu vidi se kako bivša državna sekretarka SAD tera demostrante i naziva ih "odvratnim Srbima"

Na Internet stranici Jutjub pojavio se novi snimak "desanta" prosrpski orijentisanih Čeha na promociji knjige Medlin Olbrajt, bivše državne sekretarke SAD, koju je ona prošle nedelje potpisivala u knjižari "Luksor" u češkoj prestonici. Na novom snimku se jasno čuje kako demonstranti Olbrajtovu nazivaju "krvavom babom", a ona, terajući ih, viče: "Odvratni Srbi, napolje!"

Incident se dogodio tokom potpisivanja knjige "Praška zima: Lična priča o ratu i sećanju", u kojoj je Olbrajtova, rođena u Pragu, opisala svoje detinjstvo u vreme Drugog svetskog rata. Protest je organizovalo udruženje "Prijatelji Srba sa Kosova", a reditelj Vaclav Dvoržak, koji je prvi prišao Olbrajtovoj i pružio joj na potpis plakat "Oteto Kosovo", nije očekivao tako agresivnu reakciju bivše šefice Stejt departmenta.

Na prvom snimku koji je ranije objavljen vidi se da demonstranti u rukama drže plakate na kojima na češkom piše "Oteto Kosovo", a ispod je slika Olbrajtove kako se ljubi sa Hašimom Tačijem, kao i fotografije NATO bombardovanja i albanskih zločina na Kosovu.

Tu je i plakat sa natpisom "Etničko čišćenje u Hrvatskoj", kao i onaj na kojem piše "IPKO", što je naziv kosovske telekomunikacione kompanije iza koje stoji njena "Olbrajt grupa".

Vaclav Dvoržak, potpredsednik građanskog udruženja "Prijatelji Srba sa Kosova" iz Češke i jedan od učesnika incidenta na svom blogu u kojem je opisao ceo slučaj tvrdeći da se Medlin Olbrajt prvo nasmejala kada je čula da dobija poklon, a da je tek posle počela da viče.

On kaže da se samo seća grubog napada obezbeđenja palate knjiga, guranja, tokom kojeg su mladi ljudi koji su stajali pored dobacivali: "Krvava babo", uvrede na adresu mog skoro slepog prijatelja koji me je pratio, i otografkinje koju je obezbeđenje oborilo na  zemlju.

"U tom trenutku su mi popustili nervi, izvinjavam se, ali nisam diplomata, i počastio sam bivšu gospođu državnu sekretarku Vlade SAD  titulom koju sam o njoj mnogo puta čuo u Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori - balkanska kasapkinja", zaključuje on.

(D. Zlojutro)