Josipović: Reakcije iz Srbije nisu bitne!

- Uveren sam u to da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve - poručio je predsednik Hrvatske povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju. Ipak, on kaže da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

- Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanjem svake žrtve. Uveren sam u to da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve - rekao je Josipović povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

On je rekao da za neke gestove društvo treba da sazri u demokratskom i svakom drugom smislu. Josipović je podsetio da se Crna Gora izvinila Hrvatskoj, a da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić osudio politiku Slobodana Miloševića, što je u to vreme bio važan gest i doprinos pomirenju.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti. Ocenio je da je haška optužba protiv generala Gotovine i Markača bila rezultat "nevoljnosti da se u Hrvatskoj na vreme reaguje na zločine kojih je bilo".

Na konstataciju da Hrvatska u Hagu zapravo nema nikog ko je osuđen, Josipović je rekao da je to važno za karakterizaciju Domovinskog rata, ali i dodao da to ne umanjuje obavezu Hrvatske da prepozna i kazni zločine. Josipović je ponovio da to znači da Hrvatska treba da prepozna sve žrtve i da mora da nastavi s pozitivnim procesima pomirenja u Hrvatskoj i u regionu.

"REAKCIJE IZ SRBIJE NISU BITNE"

Hrvatski predsednik je ocenio u Vukovaru da reakcije iz Srbije povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima za zločine u "Oluji" nisu bitne. On je, međutim, rekao da zločine treba procesuirati.

- Nije bitno. Nama je važno da su generali tu, da je iz odluke suda vrlo jasno proizašlo da odbrana i "Oluja" nisu bili zločinački poduhvati, već legitimni akti odbrane -  izjavio je Josipović, koji je naglasio važnost nastavka procesa istrage ratnih zločina.

- Nažalost, posledice postoje. Bilo je zločina, mi to znamo, to ne treba skrivati i moramo kao pravna država, usmerena prema zakonu, otkriti počinioce i kazniti ih, bez obzira na to da li se radi o Hrvatima, Srbima, Kinezima ili bilo kom drugom. To je temeljni pristup jedne pravne i uređene države - rekao je Josipović.

On je komentarisao izražene sumnje u takve njegove poruke, koje je izrekao i juče posle oslobađajuće presude generalima.

- Znam da ratni zločini ne zastarevaju, a Hrvatska je pokrenula ne jedan proces protiv pripadnika svojih oružanih i policijskih snaga. Neki su bili prilično dugo u zatvoru, neki su i sada u zatvoru. Dakle, nismo imali neki zazor prema tome. Dokaze je uvek teže tražiti nakon proteka velikog broja godina, ali tu država ne sme odustati. Uostalom, i nakon Drugog svetskog rata se još traga za zločincima iz tog vremena, pa nema razloga da i mi to ne činimo, i to prema svim kategorijama. Mnogo je neotkrivenih ratnih zločina i protiv Hrvata i tu ne sme biti razlike - smatra Josipović.

Što se tiče dolaska generala u Vukovar, Josipović je rekao da su pozvani, a "da li će doći, to ne znamo. Nakon toliko godina odsustva, oni će sami odrediti svoje prioritete".

U Hrvatskoj je počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. godine i 21. godišnjice zauzimanja grada.

(M. S. / Beta)