GROZNI ČEKA ŽERARA: Predsednik Čečenije ponudio državljanstvo Depardijeu

Ne nameravam da govorim o njegovim postupcima, ali mogu sam da kažem da smo spremni da prihvatimo velikog umetnika, rekao je Ramzan Kadirov

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov ponudio je državljanstvo francuskom glumcu Žeraru Depardijeu, koji je najavio da će se odreći francuskog zbog visokih poreza u svojoj zemlji, a nakon što se glumac, po svemu sudeći, našalio da je dobio pasoš od ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Ne nameravam da govorim o njegovim postupcima, ali mogu sam da kažem da smo spremni da prihvatimo velikog umetnika - rekao je Kadirov novinarima.

- Znam da je Depardije zainteresovan da se nastani u Rusiji. On ne isključuje mogućnost da zatraži rusko državljanstvo - dodao je Kadirov.

- Ukoliko rusko rukovodstvo donese pozitivnu odluku, mi bismo bili zadovoljni da u našoj zemlji stvorimo uslove dostojne velike figure u oblasti kulture - istakao je predsednik Čečenije.

Depardije je u oktobru prisustvovao koncertu u Groznom povodom rođendana Kadirova i na bini rekao na slabom ruskom "Slava Groznom, slava Čečeniji...slava Kadirovu".

Francuski list "Mond" je na vebsajtu stavio izjavu neimenovanog Depardijeovog prijatelja da mu je glumac navodno rekao: "Putin mi je već poslao pasoš" mada izgleda da je to bila njegova šala.

Putinov predstavnik Dmitrij Peskov je rekao da o tome nije ništa čuo i da se umetnik verovatno našalio.

Depardije, koji je zbog visokih poreza odlučio da se preseli u Belgiju, u nedelju je najavio da će se odreći francuskog pasoša i uzeti belgijski u znak protesta zbog toga što francuska socijalistička vlada uvodi nove visoke poreze za bogataše.

Francuski premijer Žan-Mark Aro je za Depardijea rekao da je patetičan što se preselio u Belgiju kako bi izbegao plaćanje poreza u svojoj zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Tanjug, AP)