INICIJATIVA TELEGRAFA: Hoćemo TV seriju o dinastiji Nemanjić, dosta nam je Sulejmana i repriza!

Srbiji nedostaje ozbiljna serija o svojoj najpoznatijoj dinastiji. Filmski radnici veruju da bi ona koštala mnogo, ali da se pare moraju naći. "Rado bismo je prikazali na RTS-u", kaže Tijanić

HOĆEMO TV SERIJU O NEMANJIĆIMA! Dinastija koja je srednjevekovnoj Srbiji dala 11 vladara i najpoznatiju srpsku caricu mogla bi uskoro da se pojavi na ekranima TV prijemnika. Oko značaja ovakvog projekta saglasni su svi relevantni "igrači", prostora i volje za rad ima, nedostaje samo - novac.

Televizijski program Srbije ogledalo je decenijskih podela i odnosa snaga struja u društvu. Gledali smo toliko serija o partizanima i svega nekoliko o četnicima, RTS je pre skoro 20 godina snimio seriju o dinastiji Obrenović, dok se programi o Karađorđevićima tek sporadično pojave, i to najčešće kao kratke dokumentarne forme. Stoga je jasno da jedina srpska vladarska porodica oko koje društvo ima skoro nepodeljen stav zaslužuje da njena priča bude visokobudžetno ekranizovana.

S druge strane, "tajna turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana", kako je američki magazin "Tajm" nazvao turske sapunice, postale su nezaobilazni deo programa komercijalnih TV stanica. Toliko nezaobilazan da izgleda da domaća publika bolje poznaje istoriju osvajanja Sulejmana Veličanstvenog nego Stefana Nemanje, Svetog Save, kralja Milutina ili Dušana Silnog, čak iako istorijski podaci koje serija prikazuje često nisu tačni, o čemu je Telegraf već pisao.

Zanimljivo je da se, zbog diskutabilnog sadržaja serije "Sulejman Veličanstveni", oglasio i sam premijer Turske, koji je nakon nekoliko "blokbaster serija", koje su oduševile ovaj deo Evrope, tražio da se serija zabrani.

KAKO SMO ZAMISLILI SERIJU

(M. Stojanović - M. Božić / Slika: Paja Jovanović)