Telegraf- Vesti

ISTORIJSKI FALSIFIKAT: "Romantični" Sulejman nabijao srpske glave na kočeve!

U TV seriji "Sulejman Veličanstveni" dramatično falsifikovana srpska istorija. Beograd nije raširenih ruku dočekao sultana, već je u njegovoj odbrani izginulo svih 900 branilaca, a on nije bio romantični vitez već brutalni osvajač

U seriji “Sulejman Veličanstveni” najbrutalnije je falsifikovana srpska istorija, a turski sultan koji je u njoj prikazan kao romantični ljubavnik i vitez, zapravo je bio surovi osvajač koji se brutalno obračunavao sa Srbima! Primera radi, ispred šabačke tvrđave dočekan je sa 60 “neverničkih” glava nabijenih na kočeve!

U sinoć emitovanoj epizodi na Prvoj televiziji, prikazan je prvi osvajački pohod sultana Sulejmana i pad Beograda 1521. godine koji uopšte ne odgovara istorijskim faktima, tvrde srpski istoričari.

Iako je u seriji prikazano da su Osmanlije takoreći prijateljski ušetali u Beograd, a njihov sultan Sulejman ljubazno proćaskao sa šačicom zarobljenika, objašnjavajući im da dolazi u miru, istorija govori sasvim drugačije!

Prema knjizi “Sulejman i Rokselana“ srpskog istoričara i akademika SANU Radovana Samardžića, osmanski pohod na Beograd je bio najveći do tada.

“Mere koje je Sulejman, čekajući pad Beograda, jednu za drugom smišljao i bez i odlaganja sprovodio na račun Srba bile su izuzetno svirepe”, piše Samardžić. Ostavljeni bez obećane pomoći Ugara, nekoliko srpskih odreda (oko 900 ljudi) je izginulo pod bedemima Kalemegdana, a preživeli žitelji mahom su odvedeni u ropstvo u Carigrad.

U seriji, međutim, Sulejman nonšalantno dolazi u miru pred beogradsku tvrđavu, a poraženi Srbi samo što ga ne goste kafom i ratlukom! Scenaristi su takođe “zaboravili” da prikažu 60 odsečenih glava branioca šabačkog utvrđenja koje su nabijene na kolac i koje su dočekale Sulejmana!

Istoričar Čedomir Antić smatra da država mora da reaguje na ovu seriju.

- Autor serije ima pravo da menja istoriju, ali greše Radio-difuzni savet i država Srbija što dozvoljavaju da se širi kulturna propaganda Turaka. Njihovi glumci iz trećerazrednih serija dolaze u Beograd, a mi ih dočekujemo ih kao da su predsednici – rezigniran je Antić.

I njegov kolega Predrag Marković, jedan od najboljih poznavalaca srpske istorije, razočaran je kako serija izgleda.

Produkcijski, serija je urađena jadno. Naš “Vuk Karadžić” je ozbiljan program za ovo što gledamo. Istorijske činjenice ne bih da komentarišem – kaže Marković.

Sem što je bitka lažno prikazana, nigde u epizodi se ne pominje da su Turci u opsadi beogradske tvrđave ratovali isključivo sa Srbima, pošto je Ugarska bila slaba, a pomoć sa strane nije stigla. Nekoliko stotina Srba, na čelu s vojvodom Petrom Ovčarevićem, branilo je do tada neosvojivi grad koji su Turci bezuspešno napadali čak 150 godina pre Sulejmana.

Konačno, nigde u seriji nisu prikazani slonovi i kamile koji su takođe bili pod Beogradom. Tvorci ovog “remek dela” takođe su malo poranili s nekim događajima, prikazujući sultanova voljenu robinju Hurem trudnu s prvim detetom u vreme osvajanja Beograda. Hurem je, naime, kazuje istorija, Sulejmanu rodila prvog sina tek godinu dana kasnije, za vreme turske opsade Rodosa.

Nataša Ilić

Čitajte još

Najnoviji komentari

 • Sulejman

  ova serija fantasticno pokazuje kako su od pamtivjeka zene pravoslavne vjeroispovjesti dobrovoljno lijegale pod muslimane i dozvoljavale im da ih u glavu i u mozak… gdje ovi pozele. tako je i danas.

 • Mariana

  Stvarno ste neverovatni, nikad necu prestati da se iznenadjujem ovakvim komentarima. Prvo – Mnoge istorijske cinjenice su izmenjene u ovoj seriji, izmedju ostalog su srozali i samog Sulejmana Velicanstvenog prikazavsi ga kao coveka ciji je glavni cilj u zivotu bio da vodi ljubav i uziva sa zenama. Drugo – To sto gledamo ovu seriju ne znaci da smo Srbi ista manje niti da ne volimo svoj narod isto kao i vi sto ga ne gledate, da razjasnimo tu stvar. Ova serija je dobra za rekreaciju, niko i ne razmislja o tome da li se to stvarno desilo ili nije, ljudima se svidja zaplet, svidjaju im se glumci i svidja im se atmosfera. Ako nasi snime slicnu seriju ja cu je prva gledati. Ko nece da gleda ne mora, niko ga na to ne primorava. …

 • Hurem sultana

  Pa svako svoju istoriju menja.. Mi nase zlocince zovemo ratnim herojima, sto ne bi i oni njihove!?

 • amel

  hvalla allahu

 • detlic

  Pa srpkinje se masovno valjaju po krevetima sa Turcima i ostalim strancima. Strance vole vise nego ista, Italijani ti oplodili pola Kragujevca od kada su dosli sa Fijatom, a vama smeta serija…Ko je sisa…

Pogledajte Sve komentare