ISTORIJSKI FALSIFIKAT: "Romantični" Sulejman nabijao srpske glave na kočeve!

U TV seriji "Sulejman Veličanstveni" dramatično falsifikovana srpska istorija. Beograd nije raširenih ruku dočekao sultana, već je u njegovoj odbrani izginulo svih 900 branilaca, a on nije bio romantični vitez već brutalni osvajač

Sulejman velicanstveni

U seriji “Sulejman Veličanstveni” najbrutalnije je falsifikovana srpska istorija, a turski sultan koji je u njoj prikazan kao romantični ljubavnik i vitez, zapravo je bio surovi osvajač koji se brutalno obračunavao sa Srbima! Primera radi, ispred šabačke tvrđave dočekan je sa 60 “neverničkih” glava nabijenih na kočeve!

U sinoć emitovanoj epizodi na Prvoj televiziji, prikazan je prvi osvajački pohod sultana Sulejmana i pad Beograda 1521. godine koji uopšte ne odgovara istorijskim faktima, tvrde srpski istoričari.

Iako je u seriji prikazano da su Osmanlije takoreći prijateljski ušetali u Beograd, a njihov sultan Sulejman ljubazno proćaskao sa šačicom zarobljenika, objašnjavajući im da dolazi u miru, istorija govori sasvim drugačije!

Prema knjizi “Sulejman i Rokselana” srpskog istoričara i akademika SANU Radovana Samardžića, osmanski pohod na Beograd je bio najveći do tada.

“Mere koje je Sulejman, čekajući pad Beograda, jednu za drugom smišljao i bez i odlaganja sprovodio na račun Srba bile su izuzetno svirepe”, piše Samardžić. Ostavljeni bez obećane pomoći Ugara, nekoliko srpskih odreda (oko 900 ljudi) je izginulo pod bedemima Kalemegdana, a preživeli žitelji mahom su odvedeni u ropstvo u Carigrad.

U seriji, međutim, Sulejman nonšalantno dolazi u miru pred beogradsku tvrđavu, a poraženi Srbi samo što ga ne goste kafom i ratlukom! Scenaristi su takođe “zaboravili” da prikažu 60 odsečenih glava branioca šabačkog utvrđenja koje su nabijene na kolac i koje su dočekale Sulejmana!

Istoričar Čedomir Antić smatra da država mora da reaguje na ovu seriju.

– Autor serije ima pravo da menja istoriju, ali greše Radio-difuzni savet i država Srbija što dozvoljavaju da se širi kulturna propaganda Turaka. Njihovi glumci iz trećerazrednih serija dolaze u Beograd, a mi ih dočekujemo ih kao da su predsednici – rezigniran je Antić.

I njegov kolega Predrag Marković, jedan od najboljih poznavalaca srpske istorije, razočaran je kako serija izgleda.

– Produkcijski, serija je urađena jadno. Naš “Vuk Karadžić” je ozbiljan program za ovo što gledamo. Istorijske činjenice ne bih da komentarišem – kaže Marković.

Sem što je bitka lažno prikazana, nigde u epizodi se ne pominje da su Turci u opsadi beogradske tvrđave ratovali isključivo sa Srbima, pošto je Ugarska bila slaba, a pomoć sa strane nije stigla. Nekoliko stotina Srba, na čelu s vojvodom Petrom Ovčarevićem, branilo je do tada neosvojivi grad koji su Turci bezuspešno napadali čak 150 godina pre Sulejmana.

Konačno, nigde u seriji nisu prikazani slonovi i kamile koji su takođe bili pod Beogradom. Tvorci ovog “remek dela” takođe su malo poranili s nekim događajima, prikazujući sultanova voljenu robinju Hurem trudnu s prvim detetom u vreme osvajanja Beograda. Hurem je, naime, kazuje istorija, Sulejmanu rodila prvog sina tek godinu dana kasnije, za vreme turske opsade Rodosa.

Nataša Ilić

Tagovi: Beograd, Čedomir Antić, Osvajanje, Petar Ovčarević, Predrag Marković, Radovan Samardžić, Serija, Sulejman i Rokselana, Sulejman Veličanstveni
Najnoviji komentari
 • S
  Sulejman

  ova serija fantasticno pokazuje kako su od pamtivjeka zene pravoslavne vjeroispovjesti dobrovoljno lijegale pod muslimane i dozvoljavale im da ih u glavu i u mozak… gdje ovi pozele. tako je i danas.

 • M
  Mariana

  Stvarno ste neverovatni, nikad necu prestati da se iznenadjujem ovakvim komentarima. Prvo – Mnoge istorijske cinjenice su izmenjene u ovoj seriji, izmedju ostalog su srozali i samog Sulejmana Velicanstvenog prikazavsi ga kao coveka ciji je glavni cilj u zivotu bio da vodi ljubav i uziva sa zenama. Drugo – To sto gledamo ovu seriju ne znaci da smo Srbi ista manje niti da ne volimo svoj narod isto kao i vi sto ga ne gledate, da razjasnimo tu stvar. Ova serija je dobra za rekreaciju, niko i ne razmislja o tome da li se to stvarno desilo ili nije, ljudima se svidja zaplet, svidjaju im se glumci i svidja im se atmosfera. Ako nasi snime slicnu seriju ja cu je prva gledati. Ko nece da gleda ne mora, niko ga na to ne primorava. …

 • H
  Hurem sultana

  Pa svako svoju istoriju menja.. Mi nase zlocince zovemo ratnim herojima, sto ne bi i oni njihove!?

 • a
  amel

  hvalla allahu

 • d
  detlic

  Pa srpkinje se masovno valjaju po krevetima sa Turcima i ostalim strancima. Strance vole vise nego ista, Italijani ti oplodili pola Kragujevca od kada su dosli sa Fijatom, a vama smeta serija…Ko je sisa…

pratite nas na viber-u Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil