Ukinuta presuda vođi Obraza Mladenu Obradoviću

Vođi zabranjene organizacije "Obraz", prvostepena presuda je ukinuta jer je "doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva a u obrazloženju presude nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama"

Mladenu Obradoviću, vođi zabranjene organizacije "Obraz", ukinuta je presuda kojom je prošle godine bio osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja nereda tokom održavanja Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine.

Presuda je ukinuta i ostalim članovima te organizacije koji su osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, pa će svi oni ponovo da sednu na optuženičku klupu Višeg suda u Beogradu.

- Mladen Obradović je od početka oktobra do 10. oktobra 2010. godine sa ostalim pripadnicima organizacije u cilju sprečavanja održavanja "Parade ponosa" održao sastanak na kom je dogovoren način na koji da se spreči održavanje manifestacije, u okviru kampanje 'Čekamo vas' - pisalo je u presudi koja je ukinuta.

Kako se navodi, došlo je i do nasilja, tokom kog je povređeno više policajcaca.

Po nalazima  Apelacionog suda "osnovano se u žalbama branilaca svih okrivljenih ukazuje da je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva a u obrazloženju presude nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama. Zbog toga se ni činjenično stanje za sada ne može uzeti kao pravilno i potpuno utvrđeno".

Podsetimo, Ustavni sud Srbije je u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz".

(E. T./ Foto: Tanjug)