Ustavni sud zabranio "Obraz"

U Tužilaštvu kažu da su zadovoljni odlukom suda, navodeći da zaštita ljudskih i građanskih sloboda mora ostati neprikosnovena

  • 2

Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultra-desničarske organizacije "Obraz".

Zabranu delovanja udruženja "Otačestveni pokret Obraz" od Ustavnog suda Srbije tražilo je Republičko javno tužilaštvo prošle godine.

Tužilaštvo je takože tražilo i da se "Obraz" briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom".

U Tužilaštvu kažu da su zadovoljni odlukom Ustavnog suda Srbije, navodeći da zaštita ljudskih i građanskih sloboda mora ostati neprikosnovena.

- Nadamo se da će takva odluka Ustavnog suda doprineti suzbijanju nasilja i netolerancije u zemlji - navode u Tužilaštvu.

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani "Obraza", nakon javne rasprave, održana su još tri ročišta na kojima se većalo o argumentima za i protiv.

MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

(Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    12. jun 2012 | 16:10

    zabranili Obraz, jer ga sami nemaju!!!

  • ator

    12. jun 2012 | 13:34

    razlika u grckoj i srpskoj tragediji.gracka je zasnovana na mitu,srpska na mitu i korupciji.demokratske tekovine su sloboda i slobodno izrazavanje.ovo nije demokratija.sve sto ima prizvuk nacizma u sebi treba zabraniti,pa makar to bila marka majoneze.obraz je samo anatomska izraslina na licu koja jako podseca na nacizam i fasizam.ovo je odluka ljudu kojima nedostaje ista izraslina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA