NETANJAHU FORMIRA VLADU: Prioritet ometanje Irana u razvijanju nuklearnog oružja

Dosadašnji izraelski premijer istakao je da će prioritet njegove vlade biti da omete napore Irana da razvije nuklearno oružje i da se bavi zalihama oružja u regionu

Predsednik Izraela Šimon Peres zadužio je dosadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da formira novu vladu. Netanjahu je obećao da će osnovati "najširu moguću vladu nacionalnog jedinstva", istakavši da će prioritet njegove vlade biti da omete napore Irana da razvije nuklearno oružje i da se bavi zalihama oružja u regionu.

Obećao je i da će težiti miru, rekavši da je "svaki dan koji prođe bez pregovora sa Palestincima" izgubljen dan, i apelovao na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se vrati pregovoračkom stolu.

Netanjahu sada ima na raspolaganju 28 dana da formira koaliciju.

Jair Lapid, koji predvodi novu partiju centra Ješ atid sa 19 poslanika, drugu po jačini u 19. Knesetu, smatra se ključnim za svaku stabilnu vladu. On je svoj ulazak u nju uslovio okončanjem oslobođanja od vojnog roka ultraortodoksnih Izraelaca i obnovu mirovnog procesa sa Palestincima. Ti zahtevi ga dovode u sukob sa desnim i ultraortodoksnim partijama, koji se smatraju Netanjahuovim prirodnim partnerima.

Netanjahu može i bez Lapidove partije da formira vladu, ali ona ne bi bila stabilna. Ultradesna partija Jevrejski dom sa 12 mandata takođe veruje se da će biti koalicipni partner, kao i ultraortodoksni Šasi, koji je osvojio 11 mandata.

Ako uspe da formira vladu, on će treći put biti premijer.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug-AP)