GORAN MARKOVIĆ: Prodaja "Avala filma" je pljačka veka i pobeda tajkuna

- Spomenik našeg filma nestaće u martu, kada Agencija za privatizaciju kao stečajni upravnik počinje prodaju dela imovine "Avala filma" - kaže poznati reditelj

Poznati srpski reditelj Goran Marković izjavio je da najavljena prodaja "Avala filma" predstavlja pljačku baze naše filmske industrije i pobedu tajkuna zainteresovanih za veliki prostor tog studija u Košutnjaku.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik, tokom marta i aprila planira da počne prodaju dela imovine "Avala filma". Sada se za prodaju pripremaju producentska prava na videograme i prodaja jednog objekta koji nije na parceli koja pripada "Avali", rečeno je u toj agenciji.

- Današnja vest predstavlja završni čin nečega što bismo s pravom mogli nazvati pljačkom stoleća - rekao je Marković.

On je ukazao da je "pljačka otpočela u prošlom veku, početkom 90-ih godina" i da se radi o ogromnoj vrednosti koju "Avala" poseduje, što u hektarima zemlje, zgradama, studijima, tehnici i filmskom fondu koji broji stotine naših najboljih filmova iz prošlosti.

"JEDINO JE ĐINĐIĆ POKUŠAO DA ZAUSTAVI OTIMAČINU"

- Pre više od 20 godina, 51 odsto "Avale" je na prevaru oteo "Jugoeksport" preko svog tadašnjeg direktora, Miloševićevog kuma Anđića. To možda i ne bi bila tragedija da "Jugoeksport" u međuvremenu nije bankrotirao, pa sada filmski radnici Srbije preko baze svoje industrije otplaćuju ko zna kakve dugove te propale firme koja je bila pod okriljem DB-a - izjavio je Marković.

On je podsetio da je poslednji pokušaj da se "Avala film" spase bio u februaru 2003, kada je vlada Zorana Đinđića donela odluku da država otkupi "Avalu" od "Jugoeksporta".

- Ta odluka nikada nije sprovedena u delo, premijer je ubrzo ubijen, pa je otimačina mogla da se nastavi - ukazao je Marković.

Napominjući da je i lično "stucao" dve godine u pokušajima da "rasplete ovaj čvor", reditelj je ocenio da je "beskrupulozna jagma" za velikim prostorom u Košutnjaku izgleda svakoga ko je imao nameru da ostavi u životu "Avalu", sprečavala da bilo šta učini.

"DANAŠNJI DAN JE POBEDA TAJKUNSKOG LOBIJA"

- Današnji dan je pobeda tajkunskog lobija nad onim što je stvaralo istoriju srpskog i jugoslovenskog filma. Već koliko sutra, taj spomenik naše kinematografije će nestati po istoj onoj logici po kojoj je ukinut i poslednji dinar koji je ova država davala za svoj film. Neka im je na čast - rekao je Marković.

Na pitanje o sudbini filmova, čiji je producent ili koproducent bio "Avala film", odgovorio je da su videogrami privatno vlasništvo autora.

- Po zakonu koji je donet pre nekoliko godina o autorskom pravu, to je vlasništvo isto kao vlasništvo nad zemljom ili, na primer, automobilom. Prema tome, onaj ko bude prodavao moje vlasništvo, imaće posla sa mnom preko suda - naglasio je on.

Marković smatra da su i ostali autori isto tako raspoloženi, "tako da će posle ove, po svemu nelegalne i sumnjive prodaje, nastati lavina sudskih procesa".

(Telegraf.rs / Tanjug)