KALANOVIĆ: Mleko nije zatrovano?!

Povodom navoda pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića o tome da čak 26 od 35 uzoraka sadrži rizično visok nivo aflatoksina, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu kaže da su količine mleka koje je proverilo Ministarstvo poljoprivrede bezbedne i da ih "građani slobodno mogu davati deci"

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Verica Kalanović kaže da su količine mleka koje je proverilo Ministarstvo poljoprivrede bezbedne i da ih "građani slobodno mogu davati deci". Sanja Čelebićanin iz Uprave za veterinu kaže da nadležni organi, na osnovu monitoringa, nisu pronašli koncenatracije kancerogene materije koje bi stvarale paniku.

Prema rečima Kalanovićeve, povodom navoda pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića o tome da čak 26 od 35 uzoraka sadrži rizično visok nivo aflatoksina, ministar poljoprivrede Goran Knežević sastaće se sa proizvođačima mleka, predstavnicima laboratorija za ispitivanje kvaliteta i inspekcije. Cilj sastanka je utvrđivanje situacije sa mlekom u zemlji.

Kalanovićeva je naglasila da će, ako se to pokaže kao tačno, određene količine mleka biti povučene sa tržišta i poručila građanima da ne upadaju u paniku, jer su ispitavanja koje je uradilo ministarstvo i Nacionalna organizacija udruženja potrošača pokazala da je mleko bezbedeno i da su pronađene količine aflatoksina u propisanim granicama.

- Građani slobodno mogu deci da daju mleko sa tržišta - rekla je ministarka, i najavila da će vlada i resorna ministarstva stalno biti u kontaktu sa laboratorijama koje će ispitivati mleko, a veterinarske inspekcije će na terenu kontrolisati stočnu hranu.

Takođe, Sanja Čelebićanin iz Uprave za veterinu rekla je da nadležni organi, na osnovu monitoringa, nisu pronašli koncenatracije koje bi stvarale paniku, ali je dodala da Ministarstvo poljoprivrede treba da pojača nacionalni monitoring. Međutim, prema njenim rečima, monitoring ne predstavlja reprezentativnu analizu.

- Na osnovu dobijenih podataka prošle nedelje smo odradili kompletnu kontrolu svih oblika mleka i taj postupak je još u toku - objasnila je Čelebićanin, dodajući da su za prave podatke potrebni analiza i superanaliza.

(M. S. / Izvor: B92)