ZA NEZAPOSLENE: Platite račune s popustom

Prilikom plaćanja računa za struju, komunalije, kao i kod kupovine osnovnih namirnica, sugrađani bez posla mogu ostvariti brojne pogodnosti

Ukoliko ste nezaposleni i pitate se kako možete da ostvarite pogodnosti kod plaćanja računa za struju, komunalije, overe zdravstvene knjižice, kao i kod kupovine osnovnih životnih namirnica u supermarketima, evo kratkog uputstva gde i kako možete sve pomenuto da ostvarite.

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE

EPS odobrava socijalne popuste od 35 odsto. Pravo na ove popuste imaju imaju korisnici MOP-a (materijalnog obezbeđenja porodice) koji mesečno troše do 450 kilovat sati i korisnici sa posebnim socijalnim potrebama za mesečnu potrošnju do 350 kilovat časova, ako redovno plaćaju električnu energiju. Korisnici iz ove dve kategorije, ako žele da ostvare popust, moraju da reše svoj status u Centrima za socijalni rad koji evidenciju socijalnih slučajeva dostavljaju distribucijama.

Popust od 35 odsto obračunava se na iznos "ukupna energija", iako kupac ne izmiri račun u roku za plaćanje, odobreni popust mu se zadužuje u narednom računu. Onda u tom slučaju u narednom računu kupac ima odobrenje popusta za tekući period i zaduženje za popust iz prethodnog perioda.

Ako kupac, koji ima pravo popust na socijalni popust od 35 odsto ostvari pravo i na popust od 11,89 odsto za racionalnu potrošnju onda se ukupna energija umanji za iznos socijalnog popusta, pa se potom obračuna i popust od 11,89 procenata.

Popust za redovno plaćanje obračunava se tako što se iznos za aktivnu električnu energiju, naknade za obračunsku snagu i merno mesto, umanje za odobreni socijalni popust i racionalnu potrošnju i na taj iznos se obračuna popust od 5 odsto. Taj iznos se prikazuje na sledećem računu.

TRGOVCI

Kompanija “Delez Srbija”  I “Maksi” supermarketima daje popust za nezaposlene u toku prve nedelje u mesecu. Popust od 10 odsto odobrava se nezaposlenima koji donesu potvrdu o nezaposlenosti sa Biroa i u Beogradu uz "bus plus" karticu za nezaposlene. Popust svakog meseca traje pet radnih dana, a prvi sledeći dani sa popustom za nezaposlene su od četvrtog do osmog marta.

(I. M. / Izvor: Potrošač)