SVE O ČAVEZU: Čovek, ratnik, humanista i lider slobodnog sveta! (FOTO)

Šokirao je javnost mnogim izjavama, bio voljen i omražen, jednima nadahnjujući lider, drugima diktator, ravnodušnih nije bilo. Rak ga je pobedio u najvažnijoj bici - životnoj

OTIŠAO JE VOĐA! Predsednik Venecuele Ugo Čavez (58) preminuo je od posledica raka sa kojim se borio protekle dve godine. Svetsku javnost potresla je smrt slavnog vođe. Jedni su ga voleli, drugi kritikovali: niko nije bio ravnodušan na pomen njegovog imena. Na čelu Venecuele bio je 14 godina, a na poslednjim je izborima učvrstio svoju poziciju i lako pobedio protivnike osvojivši šestogodišnji mandat, koji, nažalost, nije uspeo da iskoristi.

Čavez je u protekle dve godine prošao nekoliko iscrpljujućih tura hemoterapije i radijacije, a dva puta do sada objavljivano je da je izlečen. Venecuelanski lider nije se mnogo pojavljivao u javnosti, niti se oglašavao skoro tri meseca, otkada je podvrgnut operaciji na KubiNedavno se fotografisao sa ćerkama u bolnici, slika je obišla svet, a mnogi su mislili da je ozdravljenje na vidiku.

Čavez je za svoje, ali i zdravstvene probleme brojnih drugih latinoameričkih vođa krivio američku Vladu.

- Teško je objasniti šta se događa nekima od nas u Latinskoj Americi. Da li bi bilo čudno da su izumeli tehnologiju za širenje raka za koju mi nećemo saznati još 50 godina? - pitao se Čavez, koji se suprotstavljao raznim vidovima širenja američkog uticaja u svetu, pa čak i proslavi Noći veštica, za koju nije imao lepe reči.

(M. Radović)