Brisel Iranu uveo nove sankcije zbog kršenja ljudskih prava

Ove sankcije odražavaju rastuću zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Iranu i uvedene su nezavisno od mera koje su Teheranu nametnute zbog njegovog nuklearnog programa

Evropska unija uvela je sankcije jedinici iranske policije koja nadzire internet, kao i nekim sudijama i medijskim čelnicima, koje optužuje za kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Ove sankcije odražavaju rastuću zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Iranu i uvedene su nezavisno od mera koje su Teheranu nametnute zbog njegovog nuklearnog programa, za koji vlade u EU i drugde sumnjaju da se razvija u vojne svrhe, prenosi Rojters.

Današnjom odlukom je broj ljudi kojima je EU zamrzla sredstva i zabranila vize zbog zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Iranu povećan na skoro 90.

Među sudijama koje su se našle na novoj listi je i Morteza Kjasati, koja je izrekla smrtne kazne za četiri arapska politička zatvorenika u Iranu, koji su "uhapšeni, mučeni i obešeni bez odgovarajućeg procesa", kako je ocenila EU, na osnovu tvrdnji specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u Iranu.

(Telegraf.rs / Tanjug)