A BIO JE NEVIDLJIV: Pre 14 godina oboren F 117A

"Noćni soko" sa oznakom F-117A, poznatiji kao nevidljivi avion, oboren je tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. Jedinicom koja je sa dve "neva" rakete oborila avion komandovao je pukovnik Zoltan Dani

Pre 14 godina, 27. marta 1999, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, oboren je američki "nevidljivi" lovac bombarder F-117A.

F-117 A, "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oboren je u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci. Tu letelicu je oborio 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima koji predstavljaju skup krivina, od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima, utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)