Roditelji nestalih beba: Hoćemo decu, a ne pare

Očevi i majke nestale novorođenčadi tvrde da je presuda suda u Strazburu za njih veliki šamar. Tvrde da ako bi prihvatili novac tako bi "legalizovali“ prodaju svoje dece

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, po kojoj Srbija treba da obezbedi naknadu roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom, za nas je veliki šamar. Materinstvo nema cenu, niti mi tragamo za našom nestalom decom zbog para.

Uz ovu konstataciju, Goran Filipović iz Beograda, jedan od roditelja, navodi da oni ne mogu da prihvate novac kao nadoknadu za svoju decu, jer bi na taj način „legalizovali“ prodaju svojih beba.

Goranova supruga je 1998. godine rodila devojčicu tešku 4,5 kilograma, koja je, kako kaže, nakon 24 sata nestala sa Instituta za majku i dete. Već više od decenije Filipović i mnogobrojni drugi roditelji pokušavaju da uđu u trag svojim bebama, koje su posle porođaja nestale bez traga.

- Ne postoje pare koje mogu da mi nadoknade dete. Neću novac od države, već da mi zvanično vrate dete, koje mi je oduzeto posle porođaja - kaže Ljiljana Milovanović iz Kruševca.

- Sumnja se da su naše bebe prodate porodicama u Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Francuskoj, Americi... "Naručioci“ beba kod nas su obično bili ugledni ljudi, neki od njih iz samog vrha tadašnje vlasti. U vreme komunizma u njih niko nije smeo da upre prstom, iako su neki roditelji sumnjali - tvrde očajni roditelji koji su ostali bez svojih beba.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)