NASILJE UBIJA SRPSKU PORODICU: Za pola godine 58 ubistava i 156 pokušaja ubistava!

Samo u jučerašnjem danu dogodile su se tri porodične tragedije, a od početka godine je stradalo više od 15 žena i dece. Sociolozi tvrde da je ekonomska kriza spustila prag tolerancije stanovništva

Sudeći po mračnim statističkim podacima, porodica, nekadašnji stub društva, zbog povećanog nasilja postaje sve urušenija. Nasilje je preplavilo Srbiju i ušlo u sve pore društva, a moral je izvršio samoubistvo, kaže kulturolog Ratko Božović, komentarišući podatke iz policije da je u prvoj polovini ove godine bilo 4.646 tuča, od kojih su 1.311 imale teške telesne povrede kao epilog!

Nasilje u sportu, na ulici, školi i u porodici sve su češće vesti na naslovnim stranama medija u Srbiji. Prema podacima MUP-a, od početka ove godine u porodičnom nasilju stradalo je više od 15 žena i dvoje male dece. Psiholozi, kulturolozi i sociolozi smatraju da su ekonomska kriza, politička previranja i minuli ratovi u velikoj meri krivi za činjenicu da se veliki broj osoba našao "s one strane granice zdravog razuma".

Podaci MUP-a kažu da je u prvoj polovini ove godine bilo 4.646 tuča, od kojih su 1.311 završene s teškim telesnim povredama. Izvršeno je 58 ubistava, od toga 46 teških, dok je zabeleženo 156 pokušaja ubistava!

- Ako neko ima kredit za stan i dete na vanrednim studijama, on se nalazi u ozbiljnom egzistencijalnom problemu. Ako izgubi posao, ozbiljan problem prerasta u bezizlaznu situaciju. Neko će "izlaz" pronaći u samoubistvu, a neko će agresiju usmeriti ka bližnjem svom ili prema kontroloru u autobusu. Mnogo ljudi svakog dana dobije otkaz, pa ne čudi što su neki u trenutku očaja digli ruku na sebe ili na nekog drugog koga smatraju odgovornim za tešku situaciju u kojoj su se našli - konstatuje naša sagovornica.

(D. Zlojutro)