NASILJE U PORODICI: Muž najčešći ubica!

Od početka godine u Srbiji je nasilno ubijeno 28 žena, dok ih je prošle godine bilo 29 i sve su poznavale svog ubicu! Najveći procenat ubistava izvršen je u kući ili stanu

  • 0

Od početka godine u Srbiji je nasilno ubijeno 28 žena, dok ih je prošle godine bilo 29 i sve su poznavale svog ubicu, saopšteno danas na zajedničkoj konferenciji za novinare pet pokreta za borbu protiv nasilja nad ženama.

U kući ili stanu izvršeno je 82 odsto ubistava, među ubicama su supružnici, partneri, sinovi i očevi, a zločini su uglavnom počinjen pištoljem, nožem ili mačetom.

Organizacije Mreža žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Žene u Crnom i Škart + Proba i ACT Woman su zbog ovog problema uputile inicijativu Skupštini Srbije da što pre ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama koju je Srbija potpisala u aprilu.

Konvencija će doprineti, pre svega, prevenciji nasilja nad ženama jer će obavezati državne organe da vode jedinstvenu evidenciju slučajeva i apelovati na svest države da se nasilje nad ženama ne može tolerisati, istakla je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Ona je ukazala da su poslanicima u Skupštini Srbije podeljeni leci putem kojih će se informisati o odredbama Konvencije i njenim ciljevima.

- Insistucije u Srbiji nemaju još svest koliko je njihov propust doprineo da jedna žena bude ubijena - napomenula je Macanović.

UBIJA OTAC, SIN, MUŽ, UNUK, ZET...

Vedrana Lacmanović iz Mreže žena protiv nasilja smatra da bi policija trebalo da uvede evidenciju prijavljenih slučajeva nasilja i spreči buduće, istovremeno žrtvama vrati poverenje i ohrabri druge da incidente prijavljuju.

Ona je napomenula da je od 28 ubijenih žena devet ubio suprug, sedam partner, četiri sin, tri bivši muž, dve otac, dve unuk i jednu zet.

Isti podaci ukazuju da je devet žena ubijeno pištoljem, sedam nožem, tri su prebijene nasmrt, dve su ubijene lovačkom puškom, a jedna je udavljena. Ostale su ubijene čekićem, lopatom, betonskim blokom i skalpelom.

Lacmanović je napomenula da su među žrtvama majke iza kojih su u 20 odsto slučajeva ostala maloletna deca.

Svaka treća žena u svetu pretrpela je neki oblik nasilja, a u Srbiji je svaka druga žena pretrpela fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje, saopšteno je na Nacionalnoj konferenciji "Borba protiv nasilja u porodici, šta dalje?"

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike, rekla je na toj konferenciji da se u Srbiji najčešće beleži porodično nasilje, te da je ono u 90 odsto fizičko, a u 78 odsto psihičko.

- Najčešće, u 78 odsto slučajeva, nasilnik je ženin partner, u devet odsto sin, a u 4,2 odsto slučajeva ćerka - dodala je Božović.

PSIHIČKO NASILJE NAJRASPROSTRANJENIJE!

Ona je navela da je prošle godine ubijeno 46 žena koje su bile žrtve nasilja, a smrt njih 27 je direktna posledica nasilja u porodici.

Prvi sekretar ambasade Norveške u Srbiji Roger Jorgensen rekao je da je svaka treća žena u svetu žrtva nasilja i da je rešavanje tog problema prioritet na globalnom nivou.

Istraživanje sprovedeno u centralnoj Srbiji pokazalo je da je svaka druga žena, odnosno 54,2 odsto njih bilo tokom svog života izloženo nekoj vrsti nasilja.

Najviše je rasprostranjeno psihičko nasilje - 46,1 odsto, zatim istovremeno psihičko i fizičko nasilje - 17,3 odsto, pa fizičko, ekonomsko i psihičko - 12 odsto i psihičko i ekonomsko - osam odsto.

Podaci pokazuju i da 75 odsto žena koje su bile žrtve nasilja smatraju da se treba obratiti nekoj od institucija za pomoć.

Na inicijativu Uprave za rodnu ravnopravnost, između ostalog, usvojen je Zakon o ravnopravnosti polova 2009. godine i Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti 2011. godine.

Kampanja "Stop femicidu u Srbiji" počeće u nedelju 25. novembra performansom "Sećam se". Kampanja za jačanje svesti za nultu toleranciju za nasilje nad ženama će trajati do 10. decembra - Dana zaštite ljudskih prava.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA