"NAVUČENI" NA DROGU: Žene i deca čine 40 odsto narkomana u Avganistanu!

Kupiti heroin u Kabulu je "kao da kupujete hleb", kažu zavisnici, navodeći da jedan gram košta oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom ćošku

Avganistan proizvodi 90 odsto svih opijatskih droga u svetu, mada donedavno nije bio i najveći konzument istih. Ipak, sada je više od milion od ukupno 35 miliona Avganistanaca zavisno od narkotika, što je zapravo najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u svetu.

Razlozi zašto se toliki broj Avganistanaca okreće drogi su složeni, a jasno je da su decenije nasilja odigrale tu važnu ulogu, prenosi Bi-Bi-Si.

Mnogi koji su iz te zemlje pobegli pred nasiljem u poslednjih 30 godina našli su utočište u Iranu i Pakistanu, gde je broj narkomana odavno visok, a sada se vraćaju kao zavisnici, navode zvaničnici.

Otac mu je umro, a bolesna majka, u stalnoj brizi za njega, prosi na ulici da bi mu platila dnevnu dozu droge kako ne bi krao i strahuje da će joj sin, posle njene smrti, skončati u snu ispod mosta zajedno sa drugim narkomanima.

Takva je sudbina većine teških zavisnika, koje policija svakodnevno tuče i rasteruje, a ponekad ih i baca u reku.

U trenutku kada se Avganistan suočava sa toliko problema na tako mnogo frontova, izgledi da pobedi u ratu protiv droga čine se jednako neizvesnim.

(Telegraf.rs / Tanjug)