AKCIJA TELEGRAFA: Privrednici, skupite novac i izgradite kliniku za transplantaciju srca u Srbiji!

Za izgradnju klinike potrebno je 20 miliona dolara, a operacija bi koštala između 50 i 100 hiljada dolara. Pozivu bi se odazvali Milan Beko, Miodrag Kostić, Miroslav Bogićević, "Delta holding"...

Srbiji je neophodna savremena klinika na kojoj bi se obavljala transplantacija srca, poput one u Hjustonu u kojoj će biti operisana osmogodišnja Tijana Ognjanović.

Maloj Tijani uspelo je da ujedini čitavu naciju u nameri da se prikupi milion dolara, koliko joj je bilo potrebno za ovu operaciju. Međutim, malo je poznato da bi ovakva operacija u Srbiji, da ovde postoji klinika za transplantaciju srca, koštala mnogo manje, prema proceni profesora doktora Višeslava Hadži-Tanovića, između 50 i 100 hilljada dolara!

Hadži-Tanović, koji je specijalizirao kardiologiju na teksaškom Institutu za srce u Hjustonu, Parizu i Stokholmu i koji je prvi u Srbiji otvorio privatnu kliniku za pregled i lečenje srca, procenjuje da bi jedna takva klinika u Srbiji mogla biti izgrađena za oko 20 miliona dolara.

S druge strane, biznismen Milan Popović, koji je u više navrata pokazao svoju humanost donirajući inkubatore za porodilišta u Srbiji, kaže za Telegraf da je ovakva ideja teško izvodiva u Srbiji.

- Nemaju naši biznismeni toliko slobodnog novca da bi mogli da realizuju takav projekat. Ne mogu da se porede američki biznismeni i srpski. Kod nas je uspeh ako se opremi neko porodilište ili neko drugo, manje odeljenje. Naš narod generalno živi u zabludi o tome s kakvim bogatstvom raspolažu domaći privrednici. U Srbiji je nenormalno teško zaraditi novac, a još teže sačuvati ga - smatra Popović.

(Natalija Sekulić)