ANKETA TELEGRAFA: Srbi za zabranu nošenja oružja!

Čak 44 odsto čitalaca izjasnilo se da treba zabraniti nošenje oružja, njih 36,5 odsto smatra da treba dozvoliti nošenje i posedovanje oružja, a 19,2 da bi i jedno i drugo trebalo kontrolisati

Sudeći po rezultatima Telegrafove ankete o tome da li ste za strogu zabranu posedovanja oružja, najveći broj čitalaca, njih 44,4 odsto, odgovorilo je pozitivno. Za ovim brojem slede oni sasvim suprotnog stanovišta, koji smatraju da bi trebalo dozvoliti i posedovanje i nošenje oružja - njih je 36,5.

Kao što se i očekivalo, najmanje je onih koji se drže stava da bi i nošenje i posedovanje oružja trebalo kontrolisati. Njih je svega 19,1 odsto, što je u odnosu na čitaoce direktno sukobljenih stavova, priznaćete, daleko manje.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za međunarodne studije iz Ženeve od pre nekoliko godina, Srbi se nalaze na visokom šestom mestu po broju prijavljenog oružja.

Jedan od razloga koji je nagnao ekipu Telegrafa da se pozabavi pitanjem stroge zabrane posedovanja oružja svakako je i nedavna tragedija koja se dogodila u Velikoj Ivanči.

Takve stvari jednostavno teraju čoveka da se zapita ne samo šta će civilu oružje, već i da li je moguće kontrolisati ko će kako i kada zloupotrebiti oružje za koje je na ovaj ili onaj način dobio dozvolu?

(E. T.)