Unuk Ivana Meštrovića uzeo celu dedinu zaostavštinu!

Stjepan Meštrović, naslednik čuvenog vajara, odlučio je da uzme deset umetničkih dela, kao i vredan portret umetnika koji je bio izložen kao centralni deo postavke

Godine 2006. među decom i unucima, naslednicima Ivana Meštrovića, završena je raspodela imovine, čime je trebalo stati nakraj njihovim komplikovanim odnosima. Naime, poklon0m iz 1952. godine, deset godina pre svoje smrti, vajar je deo umetničkih dela poklonio svom narodu. Ostali deo podeljen je deci. Reč je o više od četiri stotine dela.

Na inicijativu Rumjane Meštrović, supruge vajarevog sina Mate, dogovoreno je da trideset najvažnijih dela, među kojima su, na primer, Karijatide, ostane zajedničko vlasništvo. Ostale umetnine podeljene su na četvoro dece koje je vajar imao sa suprugom Olgom, pa je svaki od naslednika dobio oko stotinu umetničkih dela.

Međutim, autorska prava za svaku od tih umetnina i dalje se dele na četiri dela. To znači da, iako je jedan model pripao, na primer, Mati, sve četvoro dece moraju da potpišu da bi se izradila skulptura od tog modela. Treba spomenuti i da je vajar zapravo zabranio izlivanje svojih skulptura nakon svoje smrti, međutim, samo onih koje je poklonio narodu.

UNUK STJEPAN UZEO SVOJE NASLEDSTVO

Među četiri stotine nasleđenih umetnina većinom su Meštrovićeva dela, a mali procenat su radovi drugih autora.

Deo umetnina pohranjen je u Gliptoteci HAZU, deo u Muzejima Meštrović, čije je sedište u Splitu.

(M. R. / Izvor: Jutarnji.hr)