DAČIĆ U INTELU: Vreme je da stignemo moderne zemlje (VIDEO)

Premijer Srbije se, u okviru trgovinske misije u Americi, susreo sa rukovodstvom svetskog lidera u proizvodnji čipova i komunikacione opreme

Premijer Ivica Dačić rekao je za RTS u San Francisku da je Vlada Srbije odlučna da unapredi informaciono-tehnološko obrazovanje kako bi uhvatila korak sa modernim svetom i kako bi omogućila otvaranje novih radnih mesta.

On se u okviru trgovinske misije u Americi susreo sa rukovodstvom "Intela", svetskim liderom u proizvodnji čipova i komunikacione opreme.

Prema njegovim recima, ta kompanija, koja u Beogradu ima Centar za istraživanje i razvoj, spremna je da proširi saradnju i pomogne Vladi u unapređenju IT obrazovanja.

- Mi smo propustili ovu novu tehnološku revoluciju, vreme je da sustignemo moderne zemlje, a to ne možemo uraditi bez prisustva najvećih svetskih kompanija u našoj zemlji - naveo je Dačić.

Zato, kako je rekao, osim projekta, u kojem naša preduzeća koriste proizvode "Intela", zadatak je da u narednom periodu osmislimo kako da svako dete dobije kompjuter kako bi se podigao nivo obrazovanja.

- Sa druge strane naš zadatak će biti da dovedemo "Intel" u Srbiju u smislu proizvodnje. Postoje mnogi projekti gde bi naše kompanije mogle da rade sa njima, pa čak, kako su nam rekli, i na proizvodnji mobilnih telefona - napomenuo je premijer.

Potpredsednik "Intela" Majkl Bel kaže da ulaganje u informatičke tehnologije nije važno samo radi treninga i održavanja ljudi u koraku sa svetskim razvojem, već je važno lokalno prisustvo u informatičkim tehnologijama.

- Intel ima običaj da radi sa lokalnim kompanijama kada izbacujemo nove tehnologije širom sveta i velika prednost za jednu zemlju je ako ima proizvodne i softverske sposobnosti - kaže Bel.

I iskustvo i teorija pokazuju da one nacije koje više ulažu u tehnološko obrazovanje brže i napreduju.

- Mi smo izuzetno pametna nacija, naša deca su izuzetno pametna i ja ne sumnjam da će to vrlo brzo da se oseti ne samo što se tiče obrazovanja, već u privredi uopšte, pošto je ovo program koji će indirektno da uposli preko 20.000 radnika - kaže vlasnik "KomtrejdaVeselin Jevrosimović.

Jedan dolar uložen u obrazovanje u informacionim tehnologijama, pokazuje globalna računica, vraća se osam puta i to u kratkom roku.

(Telegraf.rs / RTS)