DODIK PISAO VRHU EU: Princip, Ferdinand i antisrpski plan

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, predsednik RS istakao je da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je kritikovao danas međunarodnu zajednicu zbog namere da naredne godine u Sarajevu organizuje obeležavanje 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata uz obrazloženje da je tu reč o "povoju antisrpskog plana".

Naredne godine, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna, navršava se 100 godina od kada je Srbin Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se smatralo povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, Dodik je istakao da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama, a da se ovoga puta radi o još jednom, kako kaže, menjanju istorije i njenog povezivanja sa skorom prošlošću BiH.

Dodik kaže da je poznato da sarajevski atentat nije bio pravi uzrok svetskog sukoba, ali dodaje da tu ocenu, ipak, treba ostaviti istoričarima.

Dodik ukazuje i na izjavu gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića koji je nedavno rekao da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH".

- Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta - napisao je Dodik.

(Telegraf.rs / Tanjug)