Predsednica Kostarike letela avionom narko-dilera!

Izbijanje tog skandala primoralo je njenog ministra za komunikacije da podnese ostavku, a šefove kostarikanske obaveštajne službe da objasne kako su ta putovanja promakla njihovoj kontroli

Predsednica Kostarike Laura Činčila našla se u žiži javnosti nakon skandaloznog obelodanjivanja da je u dva navrata koristila privatni avion Kolumbijca Gabrijela Moralesa Falona, za koga se sumnja da je povezan s trgovinom narkoticima.

Izbijanje tog skandala primoralo je njenog ministra za komunikacije da podnese ostavku, a šefove kostarikanske obaveštajne službe da objasne kako su ta putovanja promakla njihovoj kontroli.

Činčila je dva puta putovala u inostranstvo tim avionom − jednom u Venecuelu i drugi put u Peru. Letilica je u vlasništvu Moralesa, Kolumbijca koji je pod lažnim imenom stupio u kontakt sa kostarikanskim ministrom za komunikacije Fransiskom Čakonom, prenela je agencija AFP.

Kostarikanski zvaničnici su saopštili da Morales nema kriminalni dosije, ali da se povezuje sa sumnjivim kriminalnim aktivnostima koje bi izašle na videlo da su istražene kako treba.

Činčila je u izjavi koju je dala u sredu rekla da za taj skandal krivicu snosi "lanac propusta", ukazavši da njeni najbliži saradnici nisu propisno proverili prošlost tog Kolumbijca i njegovu povezanost s "nezakonitim aktivnostima".

Kostarikanski opozicioni lideri pozvali su ceo kabinet predsednice da podnese ostavku.

Kostarika nema predsednički avion i predsednica Činčila obično koristi komercijalne letove ili avione koje joj pozajmljuju firme ili bogati ljudi iz zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)