SAZNAJTE: Zbog čega bukti rat u Siriji? (FOTO) (VIDEO)

Pokolj za pokoljem, masakr, koji dolazi dok se prašina prethodnog još nije slegla, brutalnost i jezivo nasilje glavna su svojstva ovog konflikta, a iza njega stoji nesaglediva mržnja stara 1.500 godina

Građanski rat, koji već preko dve godine bukti i razara Sirijsku Arapsku Republiku i koji je po nekim procenama odneo sa sobom između 80.000 i 120.000 života, odavno je ušao u fazu u kojoj ni jedna od suprotstavljenih strana ne preza više ni od čega niti ima bilo kakvog obzira prema ljudskom životu sa druge strane nišana.

Upotreba hemijskog oružja od strane snaga lojalnih režimu Bašara al Asada, pečenje odsečenih glava na roštilju od strane pobunjenika pa sve do vađenja i jedenja srca vladinih vojnika od strane vođa Slobodne sirijske armije, samo su neki primeri koji dokazuju da je ovaj unutrašnji konflikt došao do tačke u kojoj više ništa nije zabranjeno.

Premda je počela na talasu takozvanog Arapskog proleća koje je početkom 2011. godine krenulo revolucijom u Tunisu, a zatim se prenelo na Egipat, Libiju i dalje, svakim danom postaje očito da sirijska katastrofa ima posebnu dubinu.

Jednostavno, tolika mržnja sirijskih pobunjenika prema porodici Asad - čija trenutno druga muška generacija vlada Damaskom - ne može se objasniti pukim nezadovoljstvom zbog ekonomskog i političkog položaja.

ŠTA JE PORODICA ASAD

(M. B.)