Uvodi se porez i na dvorište!

Poslanik DS Nenad Konstantinović kaže da je Vlada pokušala od građana da sakrije da uvodi nove poreze jer se do sada nije oporezivalo zemljište do 10 ari

Setom poreskih zakona, koje je Vlada uputila u skupštinsku proceduru, uvodi se porez na okućnicu, koji do sada nikada nije postojao, a ukidanjem paušalnog oporezivanja, privatni stomatolozi, lekari i advokati teraju se da rade na crno, izjavio je poslanik Demokratske stranke Nenad Konstantinović.

- Zbog toga što nije bilo javne rasprave o tim zakonskim rešenjima, najbolje bi bilo da ih Vlada povuče iz procedure - rekao je Konstantinović, i ocenio da je Vlada od građana pokušala da sakrije da uvodi nove poreze.

- Do sada se nije plaćao porez na zemljište ili pravo korišćenja zemljišta oko kuće veličine 10 ari, a sada se taj porez uvodi. To praktično znači da će svaka kuća u Srbiji morati da plati novi porez koji do sada nije plaćan - rekao je Kontantinović.

On smatra da je očigledno da je Vlada pokušala od građana da sakrije da uvodi nove poreze i nikakva mogućnost za javu raspravu nije postojala.

- Vlada krije od građana ove zakone, jer se njima uvodi novi porez na imovinu svim građanima u zemlji, koji se odnose na građevinsko zemljište do 10 ari - podvukao je Konstantinović.

Konstantinović je uveren da bi najbolje bilo da Vlada te zakone povuče i da omogući javnu raspravu, jer se, kako je naglasio, bez javne rasrpave ne smeju usvajati zakoni koji se tiču poreza, što je "parekselans ne samo političko pitanje, već najvažnije pitanje za građane".

Poslanici republičkog parlamenta glasaće danas o novim zakonskim rešenjima o železnici i pravima pacijenata, nakon čega će preći na debate o poreskim zakonima.

(Telegraf.rs / Tanjug)