POBEDA TELEGRAFA: SNS briše predlog za ukidanje paušala?

Pisanje našeg portala izazvalo burne polemike i negodovanja stručne javnosti. SNS očekuje amandman koji će izbrisati predlog o ukidanju paušalnog oporezivanja preduzetnika

Posle pisanja Telegrafa o štetnosti Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, najveća stranaka u Srbiji i okosnica Vlade, Srpska napredna stranka, odlučila je da amandmanom izbriše predlog o paušalnom oporezivanju, saznaje naš portal.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana naišao je na veliki stepen negodovanja stručne javnosti i ljudi koji su njime izuzeti iz paušalnog oporezivanja. Kako saznajemo, ovakav predlog neće imati potreban broj glasova u Skupštini Srbije, jer za njega neće glasati predstavnici opozicije, ali ni pojedine stranke iz vladajuće koalicije.

- Plan SNS je da do kraja dana neko iz vrha vlasti podnese amandman kojim će se iz Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana izbrisati deo koji se odnosi na paušalno oporezivanje - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

- Ko god da je ministar finansija, mora da razmišlja o poreskoj reformi, ali ne na ovakav način, rekao je Jovanović i poručio vladajućoj koaliciji: - Derete kožu ljudima sa leđa, koji jedva stoje na nogama, a sa druge strane se rasipa.

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović smatra da se u skupštini dogodilo političko varvarstvo, jer su ti važni zakoni, pored toga što su predviđeni u roku kraćem od 24 sata, stigli u parlament i bez mišljenja Fiskalnog saveta i drugih institucija. DS traži, dodao je Stefanović, da se odloži sednica i uvaže njihovi amandmani, kojih je oko 30.

- Nećemo dozvoliti da se plaća porez na okućnicu, to nije bilo ni za vreme Miloša Obrenovića, naglasio je Stefanović.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća smatra da bi predložena mera donela više štete nego koristi budžetu.

- Za samo dva meseca zatvoreno je 6.800 a otvoreno 5.000 malih i srednjih preduzeća. Razlika od 1.800 je katastrofalan podatak, a još ako prođe ova mera koja se odnosi na "paušalce" taj broj će biti daleko veći - upozorava Knežević.

On dodaje da je poslovanje sve skuplje, crno tržište sve veće, kupovna moć sve manja čime se, kako kaže, zatvara začarani krug zatvaranja radnih mesta.

- U prva četiri meseca bilo je 22.000 novih nezaposlenih, a sa najavljenim izmenama, plašim se, biće ih samo još više - zaključio je on.

(Telegraf.rs)