OBAMA: Napadi bespilotnim letelicama su legalni

- Napadi bespilotnim letelicama nisu "lek za sve", a dok sam živ pratiće me civilne žrtve tih napada - rekao je predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Američki predsednik Barak Obama najavio je uvođenje nove mreže vladinih agencija i timova koji će se boriti protiv terorizma i dodao da su napadi bespilotnim letelicama na osumnjičene za terorizam legalno, efikasno i neophodno sredstvo u toj borbi.

On je u govoru o borbi protiv terorizma i drugim bezbednosnim izazovima priznao da napadi bespilotnim letelicama nisu "lek za sve" i dodao da će ga dok je živ pratiti civilne žrtve tih napada.

Američki predsednik je najavio da će ponovo pokušati da zatvori pritvorni centar u zalivu Gvantanamo na Kubi. Dodao je da, međutim, to zahteva saradnju republikanca koji do sada nisu želeli da podrže da se neki zatvorenici prebace u američke zatvore i da im se sudi pred civilnim sudovim.

Obama je danas obraćanju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu rekao da su ubistva terorista u tim napadima efikasna i legalna, ali da ima problema s civilnim žrtvama. "Mene i sve u mom lancu komande, ti smrtni slučajevi će proganjati dok smo živi", rekao je on.

Obama je dodao da neće potpisati akt kojim bi se ta ovlašćenja dalje produžavala.

(Telegraf.rs / Tanjug)