STOKHOLM, NEREDI NE PRESTAJU: Imigranti kamenuju policiju i pale automobile!

Policijsko pojačanje stiglo je u petak u švedsku prestonicu iz Geteborga i Malmea. Veliki broj roditelja i volontera takođe patrolira ulicama

U pregrađu Stokholma, gde pretežno žive imigranti, mladi demonstranti su jutros ponovo palili automobile i gađali policiju kamenicama, ali noćni neredi, koji traju već nedelju dana, smiruju se, saopštila je švedska policija.

U više prigradskih naselja zapaljeno je nekoliko automobila.

Neredi su počeli pre nedelju dana u predgrađu Husbi, gde 80 odsto stanovnika čine imigranti, zbog toga što je policija ubila 69-godišnjeg imigranta koji je mahao mačetom u javnosti.

Lokalni aktivisti kažu da je ovo ubistvo izazvalo gnev mladih imigranata koji tvrde da su žrtve policijske brutalnosti i rasizma.

- Bilo je paljenja automobila, nekoliko na različitim lokacijama, ali ne toliko kao prethodnih dana - izjavio je danas portparol stokholmske policije Lars Bistrem.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Švedska se i dalje nalazi među devet najravnopravnijih zemalja članica među kojima su vodeće svetske privrede.

Ali neravnopravnost se u periodu od 1985. do 2008. povećala za trećinu -što je najveći skok od svih članica, navela je ova organizacija u izveštaju objavljenom ove godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)