PRETUČENI FRANCUZ: Ostajem u Srbiji, i dalje je smatram svojom domovinom! (FOTO)

Francuz Karl Odbur, kojeg je mladić udario samo zato što je vozio rolere u Studentskom parku, kaže za Telegraf da ga to neće zaustaviti u internet borbi za bolji imidž Srbije

Kada je pre osam godina francuski dizajner Karl Odbur (45) krenuo u prvu posetu Srbiji, prijatelji koji su ga tu noć pratili na put rekli su mu:

- Jesi li lud? Šta ćeš tamo? Znaš li da je u Srbiji ratno stanje?!

Odbur se nije obazirao na priče. U Beogradu je bio svega nedelju dana, a osećao se kao da je ceo život ovde. Čvrsto odlučivši da ostane, ovaj grad je, između ostalog, izabrao i zato što ga je smatrao najbezbednijim na planeti.

Dane provodi uglavnom odgovarajući na mejlove i pišući tekstove o znamenitostima Srbije i Beograda, ludim gradskim zabavama, ljubaznim ljudima... Do sada su ga najčešće kontaktirali američki turisti. Raspitivali su se uglavnom da li je ovde rat prošao i da li je bezbedno doći. Čak su ga, priča nam uz osmeh, pitali i da li Srbi imaju struju!

U poslovanju, Odbur se za sada oslanja na ušteđevinu. Nedavno je na blogu www.ambassador-serbia.com, na kojem je objavio više od 1.500 priča o našem gradu, pokrenuo rubriku za donacije, kako bi ljudi mogli da podrže njegove aktivnosti. To je jedini izvor prihoda koji ima. Stoga ne čudi što nema novca ni struju da plati.

Za sada je, kaže, prikupio deset donacija u vrednosti od 425 evra. S obzirom na to da može da ih primi samo iz inostranstva, dodaje da ga je obradovalo to što je od skoro Pej Pal postao dostupan u Srbiji.

- Obraćao sam se za pomoć i predsedniku Nikoliću, ali svi samo nešto obećavaju, a niko ne pomaže - vajka se Odbur, dodajući pri samom kraju razgovora da ga ni manjak sredstava, baš kao ni incident koji mu se dogodio, neće zaustaviti da se i dalje bori. Za Srbiju i svoju porodicu u njoj.

(Katarina Vuković)