Palestincima bitnija država od ekonomskog napretka!

- Želimo da to bude deo političkog okvira koji će osigurati formiranje palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i pravima izbeglica i pozivom na političko rešenje - to su prioriteti - kaže palestinsko rukovodstvo

Palestinsko predsedništvo je danas saopštilo da neće učiniti "političke ustupke u zamenu za ekonomsku korist" koje je juče predložio američki državni sekretar Džon Keri.

- Palestinsko vođstvo neće ponuditi političke ustupke u zamenu za ekonomsku korist - navedeno je u saopštenju Mohamada Mustafe, predsednika Palestinskog investicionog fonda i ekonomskog savetnika palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

- Nećemo prihvatiti da ekonomija bude primarna i jedina komponenta - dodato je u saopštenju koje je prenela agencija AFP.

- Želimo da to bude deo političkog okvira koji će osigurati formiranje palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i pravima izbeglica i pozivom na političko rešenje - to su prioriteti - kaže se u tekstu.

- Predsednik Mahmud Abas poziva investitore da dođu u Palestinu, naročito ako se ima u vidu činjenica da Palestina ima pozitivno investiciono iskustvo u mnogim oblastima - rekao je Mustafa.

Keri je u nedelju na zatvaranju zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Jordanu izložio plan za podsticanje palestinske ekonomije putem privlačenja četiri milijarde dolara privatnih investicija i naznačio bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, specijalnog izaslanika takozvanog Kvarteta za Bliski istok, koji čine Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD i Rusija, da pripremi detalje te inicijative.

Palestinsko vođstvo želi potpuno zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja na svojoj teritoriji pre nego što budu nastavljeni mirovni pregovori sa Izraelom koji su blizu tri godine u zastoju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je taj "preduslov" i pozvao na hitno nastavljanje mirovnih pregovora, a istovremeno je nedavno suspendovao tendere za izgradnju na Zapadnoj obali.

(Telegraf.rs)