U beogradske škole neće biti uvedeno seksualno obrazovanje!

Za sada je samo u osnovnim školama u obavezan deo nastavnog programa uvršteno zdravstveno vaspitanje, čiji je sastavni deo ne samo seksualno obrazovanje već i edukacija na polju prevencije narkomanije i nasilja, pravilne ishrane i higijene

Foto: Tanjug

Za razliku od vojvođanskih školaraca koji će uskoro dobiti priliku da se seksualno obrazuju i to izučavajući poseban predmet - reproduktivno vaspitanje, prestonički đaci kako saznaje Telegraf, neće još uvek imati to zadovoljstvo.

Barem ga neće izučavati u okviru posebnog predmeta, jer za to kako nadležni kažu još uvek nema uslova.

- Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu da se u škole uvede zdravstveno vaspitanje, u okviru kojeg bi seksualno obrazovanje bilo samo jedan segment – počinje priču za Telegraf pedijatar dr Melanija Ilić ispred Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dodajući da je zahtev proosleđen Ministarstvu prosvete.

- Poražavajuće zvuči podatak da, dok putem telesne oplodnje, uslovno rečeno, u Vojvodini napravimo 1.000 dece, dotle bude obavljeno 100.000 prekida trudnoće. Neobrazovanost mladih izražena je i po pitanju seksualno prenosivih bolesti, planiranja porodice, kao i metoda koje omogućavaju rađanje u pravo vreme - objasnila je pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović.

(Katarina Vuković)