Dinar pao zbog mogućeg smanjenja plata i penzija!

Stručna javnost se slaže da slabljenje dinara nije alarmantno, kao i da je glavni razlog za novonastalu situaciju panika među građanima, koji su usled najava smanjenja plata i penzija odlučili da se reše domaće valute

Glavni razlog slabljenja dinara prema evru za 0,5 odsto su loše vesti u pogledu stanja u javnim finansijama, najava mogućeg smanjenja rejtinga zemlje, kao i negativne preporuke pojedinih stranih investitora, poručuju nadležni iz Narodne banke Srbije.

- Za trajniju stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu, neophodno je da vlada u što kraćem roku usvoji konkretne mere za smanjenje budžetskog deficita - kažu za Telegraf nadležni iz NBS, dodajući da je dinar u poslednjih nedelju dana oslabio prema evru, ali da je i dalje nominalno jači u odnosu na kraj prethodne godine i u odnosu na period od pre godinu dana.

- To bi pre svega najgore bilo po srpske privrednike - objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić dodajući da uloženi napori NBS ne moraju uvek da se isplate.

Slično se, podsetimo dogodilo i prošle godine kada je potrošeno 1, 5 milijardi evra za spasavanje dinara, a srednji kurs je i pored svega dostigao vrednost od čak 118 dinara za jedan evro.

(Katarina Vuković)