Dežer upozorava Ljajića zbog digitalizacije

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija potvrdili su da su dobili pismo Dežera, dok u Delegaciji EU u Srbiji nisu želeli da govore na ovu temu

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uputio je ministru trgovine i telekomunikacija Rasimu Ljajiću pismo u kojem kritikuje kašnjenje procesa digitalizacije televizije u Srbiji, za koji je iz IPA fondova dobijeno više miliona evra, saznaje Danas.

Prema nezvaničnim informacijama, Dežer konstatuje da ovaj proces dosta kasni, a da je dodatno usporen raspisivanjem konkursa za dodelu nekadašnje frekvencije TV Avale. Nije isključeno i da oprema vredna osam miliona evra, dobijena iz pretpristupnih fondova, bude povučena iz Srbije.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija potvrdili su za Danas da su dobili pismo Vensana Dežera prošle sedmice, dok u Delegaciji EU u Srbiji nisu želeli da komentarišu ovu informaciju.

Državni sekretar za telekomunikacije Stefan Lazarević kaže za Danas da će u narednom periodu Ministarstvo telekomunikacija odgovoriti na pismo koje je stiglo iz EU i dodaje da je tačno da bi slobodnom frekvencijom koju je imala TV Avala proces digitalizacije bio brže završen.

- Nas je Ministarstvo kulture obavestilo da je RRA u zakonskoj obavezi da raspiše konkurs za dodelu te frekvencije o čemu smo mi obavestili Ratel. U poslednjih godinu dana u okviru digitalizacije je urađeno više nego u prethodne četiri godine. Usvojili smo mnoge propise i planove, a trenutno pripremamo rešenje socijalne pomoći za najugroženije stanovništvo, kao i plan promocije digitalizacije - ističe Lazarević.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)