Francuzi traže zaustavljanje napredovanja Bašarovih trupa prema Alepu!

- Moramo povratiti ravnotežu jer su trupe Bašara al-Asada poslednjih nekoliko sedmica i posebno Hezbolah i Iranci, sa ruskim naoružanjem, postigli velike dobitke na terenu - istakao je francuski šef diplomatije Fabijus

Francuska je danas zatražila od međunarodne zajednice da zaustavi napredak sirijske vojske, uz pomoć boraca Hezbolaha i Irana, prema strateški važnom severnom gradu Alepu.

- Moramo da zaustavimo taj napredak prema Alepu. To je sledeća meta Hezbolaha i Iranaca - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus, prenela je agencija AFP.

Sirijska vojska je uz podršku boraca Hezbolaha zauzela pre nedelju dana Kusajr, strateški važan grad u blizini sirijske granice sa Libanom.

- Moramo povratiti ravnotežu jer su trupe Bašara al-Asada poslednjih nekoliko sedmica i posebno Hezbolah i Iranci, sa ruskim naoružanjem, postigli velike dobitke na terenu - istakao je Fabijus.

SAD i Rusija nastoje da organizuju mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovali predstavnici Asadovog režima i pobunjenika u cilju nalaženja rešenja za okončanje konflikta koji traje već više od dve godine. Mirovni sastanak bi najranije mogao da bude održan u julu, navela je francuska agencija.

Procenjuje se da je u građanskom ratu u Siriji do sada život izgubilo najmanje 94.000 ljudi.

(Telegraf.rs)