Zahtevi da se ponište rezultati ispita za osmake

Postoji opravdana sumnja da su pojedini učenici na testu iz srpskog jezika stekli "nedozvoljenu prednost " u odnosu na ostale, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas od Ministarstva prosvete i nauke da se ponište rezultati testiranja na završnom ispitu za osmake, jer postoji, kako kažu, opravdana sumnja da su pojedini učenici na testu iz srpskog jezika stekli "nedozvoljenu prednost " u odnosu na ostale.

- Morao bi da se osmisli način na koji bi se sproveo upis učenika, a iza toga bi sledila ostavka ministra prosvete i sprovođenje, ovog puta, ozbiljne istrage koja bi dovela do kažnjavanja kriminala - rekao je potpredsednik USPRS Milan Jeftić.

On je ukazao da su testovi bili "provaljeni" i prošle godine, i dodao da je tada naložena ozbiljna policijska istraga, ali da je ona, kako kaže, obustavljena.

I Forum beogradskih gimnazija saopštio je da su se stekli svi uslovi da se završni ispit iz srpskog i matematike za osnovce poništi.

U saopštenju Foruma se navodi da su svi zaposleni u nastavi moralno i profesionalno duboko povređeni i uvređeni zbog toga što se odgovornost za skandal prebacuje na njih.

(Telegraf.rs / Agencije)