SPC U CG: Kosovska bitka pripada i Crnogorcima!

"Nema većeg propagatora kosovske bajke, Lazara Hrebeljanovića i Miloša Obilića od mitropolita Amfilohija Radovića", navode na internet portalu Analitika

Sveštenici SPC u Crnoj Gori ovih dana slave godišnjicu Kosovske bitke, nastojeći da je prikažu kao bitku koja pripada i Crnogorcima, ocenjuje portal Analitika.

U opširnom komentaru na tu temu, podgorički portal konstatuje da "srpski nacionalni radnici u Crnoj Gori u poslednjih 170 godina neprestano predstavljaju Kosovsku bitku kao bitku koja pripada i Crnogorcima".

Kosovsku mitomaniju u Crnu Goru, prema iznesenim navodima, doneo je Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija, koji je i sam znao da Crnogorci nisu učestvovali u Kosovskoj bici 1389, ali mu je mit o tom događaju bio potreban da bi ostvario svoj politički projekat.

Prema istorijskim izvorima, tvrdnju da Crnogorci nisu bili u Kosovskoj bici prvi je izneo crnogorski vladika Vasilije Petrović u svojoj knjizi "Istorija o Crnoj Gori", izdatoj u Moskvi 1754. godine.

"Danas nema većeg propagatora kosovske bajke, Lazara Hrebeljanovića i Miloša Obilića od mitropolita Amafilohija Radovića", piše u komentaru Analitike povodom Vidovdana i godišnjice Kosovske bitke.

Navodi se, takođe, da je glavni razlog toga što je mitropolit Amfilohije pokušao da Njegoša proglasi svecem upravo to što je on prvi u Crnoj Gori, od svog učitelja Sima Milutinovića, prihvatio "kosovsku bajku".

(D. Z. / Beta)