DŽON KERI: Špijunaža je uobičajena u međunarodnim odnosima!

Američki državni sekretar je rekao da nije upoznat sa svim pojedinostima u vezi sa optužbama za prisluškivanje kancelarija EU, ali da mnoge zemlje preduzimaju različite aktivnosti radi zaštite nacionalnih interesa

Američki državni sekretar Džon Keri, odgovarajući na optužbe iznete u medijima da su SAD prisluškivale kancelarije svojih saveznika, rekao je da takve aktivnosti "nisu neuobičajene" u međunarodnim odnosima.

Mnogi visoki zvaničnici EU upozorili su da bi otkriće da su SAD prisluškivale ambasade i institucije zemalja EU moglo da ugrozi veliki trgovinski sporazum između EU i SAD, preneo je Bi-Bi-Si.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton zatražila je "što je pre moguće" od Kerija razjašnjenje povodom izveštaja da su američke tajne službe špijunirale evropske institucije.

Snouden se nalazi sada u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, odakle traži azil u Ekvadoru, zemlji koja je pružila utočište osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu.

(Telegraf.rs / Tanjug)