PROTEST NAUČNIKA: Ministarstvo obećalo novac, sa Obradovićem razgovarali o smeni (FOTO)

Prema rečima predsednice Sindikata Ðurđice Jovović, na sastanku sa ministrom Žarkom Obradovićem dobili su obećanje da će budžet za nauku biti uvećan za milijardu dinara

Članovi Sindikata zaposlenih u naučno istraživačkoj delatnosti Srbije završili su protest posle tri i po sata, jer su u Ministarstvu prosvete dobili obećanja da rebalansom neće biti smanjenja novca za naučne projekte i plate.

Prema rečima predsednice Sindikata Ðurđice Jovović, na sastanku sa ministrom Žarkom Obradovićem dobili su obećanje da će budžet za nauku biti uvećan za milijardu dinara. Jovović je nakon sastanka rekla da naučnici do petka očekuju odgovore u pismenoj formi o svim njihovim zahtevima, a da od ponedeljka treba da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru i rešavanju ostalih problema u nauci.

Jedan od zahteva tog sindikata je i ostavka ministra Obradovića koji je, prema rečima Jovovićeve, na sastanku rekao da je taj zahtev u ingerenciji vlade.

Naučnike je na Trgu Nikole Pašića podržao i kolega Miodrag Stojković, genetičar, poslanik DS i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, koji je rekao da je na skup došao isključivo kao građanin i kao naučnik.

On je rekao da je podneo amandman da se nauci vrati dve milijarde dinara, a na Trgu je tokom okupljanja bio postavljen i štand sajta "Istinomer", koji je prošle nedelje pokrenuo inicijativu za smenu Obradovića, koju su i naučnici potpisivali.

(Telegraf.rs / Tanjug)