Posle tri godine tužilaštvo otvara slučaj zločina u Kulini! (FOTO)

Više javno tužilaštvo Niša zatražilo je od policije da ponovo otvori slučaj ubistva u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini, gde je glavni osumnjičeni Zoran Živković

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je od policije da posle tri godine, ponovo otvori slučaj ubistva u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini - potvrdio je za Telegraf rs Vladimir Đorđević, šef kabineta Republičkog javnog tužioca.

Reakcija tužilaštva usledila je nakon pravosnažne odluke Apelacionog suda da odgovornosti za ubistvo petnaestogodišnjeg Nikole Gobeljića, a zbog nedostatka dokaza, oslobodi dvadesetjednogodišnjeg Zorana Živkovića, takođe štićenika ove ustanove.

Gobeljić je, pod još neutvrđenim okolnostima, stradao 17. oktobra 2.010. godine. Zbog sumnje da ga je bacio kroz prozor sobe, protiv Živkovića je vođen postupak za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, ali je pravosnažno utvrđeno da on nije izvršio ovo delo.

Na sudsku odluku uticalo je i to što rekonstrukcije događaja takođe nije ukazala na Živkovića kao izvršioca. Mada je sva naređenja uredno izvršavao, kada mu je naložženo da kroz prozor baci jastuk, to je uporno odbijao.

Zbog čega su neki od aktera ovog događaja, odgovornost prebacili na Živkovića, utvrdiće policija. Međutim, postoji sumnja da su odgovorne vaspitačice strahovale za svoj posao, s obzirom na to da su angažovale kao pomoćnike štićenike ustanove, iako je to, kako se navodi u zapisniku inspektora socijalne zaštite "nedopustivo i visokorizično“.

(D. K.)