Ukrali dalekovod i blokirali rad Rafinerije u Pančevu!

Policija u Pančevu traga za počiniocima koji su ukrali delove sa dalekovoda koji snabdeva petrohemjijski kompleks strujom, a zbog čega je Rafinerija u Pančevu na minimumu rada

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je večeras da je zbog havarije na jednom od dalekovoda Elektromreže Srbije u okolini Pančeva doneta odluka o prelasku pančevačke rafinerije u režim cirkulacije.

To praktično znači da rad rafinerijskih postrojenja nije obustavljen, već ona rade smanjenim kapacitetom zbog nastalog rizika od prekida u snabdevanju fabrike električnom energijom, objašnjeno je agenciji Beta u NIS-u.

"Tokom prethodne noći pao je jedan stub dalekovoda koji snabdeva petrohemjijski kompleks strujom zbog krađe delova sa njega", saopštilo je ranije danas Javno preduzeće "Elektromreža Srbije".

- Nepoznati počinioci odneli su ankere i šrafove koji drže stub, zbog čega je on pao - potvrdio je medijima direktor Elektromreže Nebojša Petrović.

Dodao je da se postrojenja NIS-ove rafinerije i HIP "Petrohemije" sada snabdevaju strujom preko susednog delekovoda, ali je i to ugroženo, jer su lopovi odneli delove i sa nekoliko stubova te visokonaponske mreže.

Policija je saopštila da traga za počiniocima čiji motiv je najverovatnije bila prodaja delova dalekovoda kao sekundarnih sirovina.

U saopštenju NIS-a se navodi i da, zahvaljujući savremenim tehnološkim sistemima kojima je opremljen novi prerađivački kompleks, životna sredina u Pančevu i okolini ni jednog trenutka nije ugrožena.

(D. Z. / Beta)